Ağrılı Topuk – Topuk Dikeni

Ağrılı Topuk – Topuk Dikeni

Ağrılı topuk – topuk dikeni, ödem, sinir sıkışması, tendinite bağlı olarak topuk ağrısı görülmesi durumudur. Topuk dikeni topuk kemiğinden başlayarak taban çukuruna kadar devam eden kalsiyum birikintisidir. Bu birikinti kemiğe benzer bir yapı oluşturur. Ağrı ve enflamasyona neden olan bu hastalık topukta oluşan düzenli baskı ile meydana gelebilir. Sert zeminde yürümek, koşmak ve zıplamak gibi aktiviteler topukta baskı oluşturduğundan topuk dikenine sebep olabilir.

Topuk dikeni şişlik, ağrı ve bölgede yanma şeklinde semptomlar gösterebilir. Topuk dikeni tedavisinde ağrı kesici, krem ve merhem gibi medikal tedaviler ile konservatif yöntemler uygulanabilir. Çoğu topuk dikeni tedavisinde cerrahi operasyon gerekli olmaz fakat iyileşmeyen vakalarda ameliyat olunması gerekebilir. Ağrılı topuk ve topuk dikeni hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.

Topuk Dikeni Nedir ?

Topuk dikeni, topuktan ayak tabanına kadar oluşan kalkaneus olarak adlandırılan kalsiyum birikmesi ile oluşan bir hastalıktır. Bu kalsiyum birikmesi ortalama olarak 0.5 ile 1.5 cm boyutunda oluşur. Topuk dikeni topuğun arka veya ön kısmında görülebilir. Arka kısımda görülen topuk dikeni aşil tendonu ödemi sebebiyle ortaya çıkar. Ön tarafta görülen topuk dikeni ise plantar fasiit sebebiyle görülebilir.

Topuk dikeni bazı hastalarda iki topukta aynı anda görülebilmektedir fakat bu hastalarda iki topukta aynı anda semptom olmayabilir. Bir topukta ağrı belirgin hissedilirken diğer topukta herhangi bir rahatsızlık oluşmayabilir.

Topuk Dikeni Neden Oluşur ?

Topukta oluşan kalsiyum birikmesi bu bölgedeki kas, tendon ve bağ yapılarında meydana gelen gerilme ve stres ile oluşmaktadır. Koşma, sert zeminde yürüyüş yapma ve zıplama gibi spor aktivitelerini sıklıkla yapan bireylerde topuk dikeni görülme riski fazladır. Bunun dışında topuk dikeni riskini arttıran durumlar :

  • Aşil tendonu iltihaplanması (aşil tendinit)
  • Plantar fasiit
  • Şeker hastalığı
  • Gün içerisinde uzun süre ayakta durmak
  • Sert tabanlı ayakkabı kullanımı
  • Sert zeminde spor yapmak
  • Topukta darbe, burkulma gibi travma yaşanması
  • Obezite gibi farklı rahatsızlık ve hastalıklar şeklinde sıralanabilir.

Topuk dikeni genellikle farklı bir sorun ya da hastalık ile ilişkilendirilmiş olsa da bazı vakalarda topuk dikeni bağımsız olarak meydana gelmiş olabilir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir ?

Topuk dikeni oluşumuyla çevresindeki yumuşak dokularda iltihaplanma ve zedelenme meydana gelebilir. Genellikle çevresel bu problemler hastalarda ağrıya ve şişliği sebep olur. Diğer yandan topuk dikeni hiç belirti vermeyebilir. Topuk dikeni sebebiyle ortaya çıkabilen sorunlar :

  • Ayak tabanlarında bıçak saplanmasına benzer ağrı oluşması
  • Topuk bölgesinde ısı artışı
  • Topuk altında deri dışından görülebilen kemiğe benzer bir çıkıntı
  • Topuk altında hassasiyet oluşması şeklinde sıralanabilir.

Topuk Dikeni Tanısı Nasıl Konulur ?

Topuk dikeni tanısında başlıca röntgen ya da ultrason gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. 0.5 cm boyutundan küçük olan kalsiyum birikintisi röntgende görünmeyebilir. Bu durumlar topuk dikeni sendromu olarak adlandırılır fakat çoğu topuk dikeninde kesin tanı konulur. Ayrıca hiç semptom göstermeyen topuk dikeni vakalarında başka bir nedenle yapılan tetkikler de topuk dikeni fark edilebilir.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Uygulanır ?

Topuk dikeni tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler gerekmeden iyileşme sağlanabilir. Tedavi sürecinde topuğa uygulanan basıncın azaltılması, ödemin geçmesi ve ağrıların kesilmesi amaçlanır. Bu amaca uygun olarak :

  • Tabanı darbe önleyici ayakkabı kullanmak
  • Soğuk kompres
  • Ayakkabı içerisine yerleştirilen halka biçimindeki ortezlerin kullanımı
  • İstirahat edilmesi
  • Gece ateli ya da alçı
  • Egzersizler gibi yöntemler ile ilaçsız tedavi yolları kullanılabilir.

Topuk Dikeni Egzersizleri Nasıl Uygulanır ?

Topuk dikeni oluşumu ayakta bulunan yumuşak dokulardaki gerilim ya da stres sebebiyle oluştuğu için egzersizler ile tedavi sağlanabilir. Düzenli yapılan ayak ve baldır egzersizleri topuk dikeninin sebeb olduğu rahatsızlıkları azaltmaktadır.

Egzersiz uygulamaları farklı şekillerde yapılabilir. Sandalyeye oturarak yapılan bir egzersizde ayak parmakları el ile tutarak hasta ayağını kendine doğru çeker. Bu hareket yere oturarak da yapılabilir. Yere oturduktan sonra bacaklar uzatılır ve bir havlu yardımıyla ayak kendine doğru çekilir.

Buna benzer şekillerde ayak ve baldırlarda germe ve esneme hareketleri ile topuk dikeni egzersizleri yapılabilir.

Topuk Dikeninde Medikal ve Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Medikal tedavi yönteminde ise şişlik ve ödemin azaltılmasına yönelik antienflamatuar ilaçlar ile ağrı kesici kullanımı, şok tedavisi, lazer ve enjeksiyonlar kullanılabilir. Topuk dikeninde PRP (Platelet Rich Plasma), proloterapi ve steroid enjeksiyonları ile de tedavi sağlanabilir.

Bu tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu hastalarda topuk dikeni ameliyatı uygulanabilir. Cerrahi olmayan konservatif tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu kanaati 9 ile 12 aylık süre boyunca iyileşme sağlanamadığında verilir. Cerrahi tedavi yöntemi hastaların ortalama %10 kadarında uygulanmaktadır.

Topuk dikeni ameliyatında iki yöntem kullanılır. Birincisi oluşan kalsiyum birikintisi yani topuk dikeninin çıkarılması, ikincisi ise plantar fasiit ödemini oluşturan plantar fasyanın serbest bırakılmasıdır. Ameliyat sonrasında hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanır. Ayrıca iyileşme süreci boyunca hastanın atel, cerrahi ayakkabı, bandaj gibi aparatlar kullanarak topuk bölgesini desteklemesi gerekir.

Ağrılı Topuk – Topuk Dikeni Tedavisi Fiyatları

Ağrılı topuk genellikle topuk dikeni sebebiyle ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Topuk dikeni kas, tendon ya da bağ dokularında oluşan aşırı gerilme ile meydana gelir. Topuk dikeninden ayak tabanından topuk kemiğine uzanan bir kalsiyum birikintisi oluşur ve bu yapı çevresindeki yumuşak dokuya zarar vererek farklı sorunlara neden olur. Topuk dikeni ilaçsız tedavi yöntemleri ile iyileşebilir fakat medikal tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Cerrahi tedavi ise ilaçsız ve ilaçlı konservatif yolların başarısız olduğu vakalarda kullanılır. Ağrılı topuk-topuk dikeni tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.