Ayak Bileği Kıkırdak Sorunları

Ayak Bileği Kıkırdak Sorunları

Ayak bileği kıkırdak sorunları ya da tıbbi ismiyle talus kemiğinin osteokondral lezyonları ayakta bulunan Talus kemiğini saran kıkırdağın farklı sebeplerden hasar görmesi sonucunda oluşan sağlık problemidir. Ayak bileği kıkırdak sorunları hastalarda şişlik, morarma, ağrı ve ayak hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Kıkırdak sorunları obezite, beslenme şekli genetik bozukluklar, avasküler nekroz gibi birçok nedenden dolayı oluşabilir. Kıkırdak tedavisi ameliyatsız veya ameliyatlı şekilde tedavi edilebilmektedir. Basit zedelenmelerde cerrahi olmayan fizik tedavi, medikal tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, plazma tedavisi, PRP, kök hücre enjeksiyonu gibi yöntemler kullanılabilir. Ayak bileği kıkırdak ameliyatında ise hasarlı kıkırdak dokusu dizden alınan yeni kıkırdak ile değiştirilir. Ameliyat yöntemi daha ileri vakalarda uygulanmaktadır. Ayak bileği kıkırdak sorunları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.

Ayak Bileği Kıkırdağı Nedir ?

Kıkırdak yapısı kemikleri sararak hareket durumunda birbirlerine sürtünmeyi engelleyen bağ dokusudur. Kıkırdaklar kemiklerden biraz daha yumuşak kollajen ve elastik liflerden oluşan sağlam ve esnek yapılardır. Ayak bileği kıkırdağı da ayakta bulunan talus kemiği çevresini sararak sürtünmeleri önler.

Ayak Bileği Kıkırdak Sorunları Neden Oluşur ?

Kıkırdak sorunları zaman içerisinde fazla zorlanma ve aşınma sonucu oluşabileceği gibi ani olarak burkulma ve darbe gibi travmalar ile de görülebilir. Ayak bileği kıkırdak sorunları oluşturabilecek durumlar şu şekildedir:

  • Travma : Ayak bileğinde burkulma ve eklem hasarına sebep olabilecek darbeler ile meydana gelen kıkırdak hasarları travma nedeniyle oluşan ayak bileği kıkırdak sorunlarıdır.
  • Obezite : Aşırı kilo özellikle ayak bileği, diz ve kalça eklemlerine normalden fazla baski ve ağırlık uyguladığı için kıkırdak aşınmaları obezite sebebiyle meydana gelebilir.
  • Yaşlanma : Yaş ilerlemesine bağlı olarak kıkırdaklar güçsüzleşir ve buna bağlı olarak da zedelenme oluşabilir.
  • Sağlıksız Beslenme : Kıkırdakların güçlenmesi beslenme ile alakalıdır. Özellikle protein, C ve E vitaminleri bakımından yetersiz beslenme düzeni kıkırdakların güçsüzleşmesine neden olarak hasar riski artabilir.
  • İlaç Kullanımı : Bazı hastalıklar sebebiyle kortizon kullanılması kıkırdağı güçsüzleştirebilir. Kortizon kullanımı sırasında kıkırdak güçlendirici ilaçlar kullanılmaz ise kıkırdak sorunları meydana gelebilir.
  • Avasküler Nekroz : Kıkırdağın ekleme giden kan damarlarında tıkanma olması sonucunda kansız kalması avasküler nekroz (AVN) olarak adlandırılır. Kansız kalan kemik alan sonucu kıkırdak çökmeye maruz kalabilir. Avasküler nekroz alkol tüketimi, kortizon kullanımı, travma ve metabolik hastalıklar sebebiyle oluşur.
  • Genetik : Genetik olarak kıkırdak güçsüzlüğü ve anormallikleri de ayak bileği kıkırdak sorunlarına neden olabilmektedir.
  • Eklem Dizilim Anormalliği : Kemik ve eklem gelişiminde oluşan anormallik kıkırdak diziliminde sorunlara sebep olur. Dizilim sorunu olan ayak bileği kıkırdağı hasara daha elverişlidir.
  • Eklem Dengesizliği : Eklem çevresi bağlarında oluşan bağ yaralanması kemiklerin aşırı sürtünmesine sebep olduğundan kıkırdak aşınması ve hasarına neden olabilmektedir.

Ayak bileği kıkırdak sorunları tek bir sebeple oluşabileceği gibi birkaç sorunun kombinasyonundan da oluşabilmektedir. Ayak bileği kıkırdak sorunları tedavisinde kıkırdak hasarının neden oluştuğu tedavi için belirleyicidir.

Ayak Bileği Kıkırdak Sorunları Belirtileri Nelerdir ?

Ayak bileği kıkırdak sorunları ilk etapta ayak bileği burkulmasına benzer şişlik ve ağrı şeklinde kendini gösterir. Kıkırdak yaralanmaları iki aydan uzun süre süren ağrı, yürürken veya  merdiven çıkarken zorlanma, ayak bileği hareketlerinde takılma hissi, şişlik, ödem ve morarma şeklinde ortaya çıkabilmektedir.

Ayak Bileği Kıkırdak Sorunları Nasıl Teşhis Edilir ?

Ayak bileği kıkırdak sorunlarında hastanın şikayetleri ve varsa travma hakkında hekim bilgilendirilir. İlk etapta fizik muayene yapılır. Daha detaylı tetkik için röntgen, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve bilgisayarlı tomografi istenebilir. Röntgen yönteminin yetersiz kaldığı durumlarda detaylı hasar ve zedelenme teşhisi için MR ve bilgisayarlı tomografi kullanılır.

Ayak Bileği Kıkırdak Sorunları Nasıl Tedavi Edilir ?

Kıkırdak sorunlarında konservatif adı verilen cerrahi olmayan tedavi yöntemi ve cerrahi tedavi uygulanabilir. Tedavi yönteminde ayak bileği kıkırdak sorununun neden oluştuğu ve hasarın ne kadar fazla olduğuna göre tedavi uygulanır. Hafif ve orta dereceli hasarlarda cerrahi olmayan :

  • Kıkırdak koruyucu, ağrı kesici ve ödem çözücü ilaçların kullanımı
  • Ayak bileğini zorlamamak için istirahat ve olabildiğince ayak eklemini kullanmamak
  • Obezite sebebiyle ortaya çıkan kıkırdak sorunlarında kilo vermek
  • Kıkırdakları güçlendirmek için protein, C ve E vitami bakımından zengin diyet uygulanması
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon
  • PRP adı verilen Platelet Rich Plasma uygulamasıyla plazma tedavisi
  • Kök hücre tedavisi
  • Eklem için hyaluronik asit enjeksiyonu gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

İleri seviye ayak bileği kıkırdak sorunlarında ise bu tedaviler başarısız olmaktadır ve bu yüzden cerrahi tedavi uygulanır. Ayak bileği kıkırdak ameliyatı açık veya kapalı yöntemle uygulanabilir. Aşırı büyük bir hasar yoksa kapalı yöntem (artroskopik) ameliyat kullanılır. Artroskopik ameliyat ile hasarlı bölge temizlenir ve iyileşmesi için tıraşlama ve delme gibi yöntemler kullanılır. Bu ameliyatta büyük ameliyat kesileri yoktur. Ameliyat sırasında kamera ile görüntüleme yapılırken gerekli cerrahi işlemler uygulanır.

Hasarın daha büyük olduğu durumlarda açık cerrahi kullanılır. Bu ameliyatta iyileşme süreci daha uzun sürmektedir. Açık kıkırdak ameliyatında hasarlı kıkırdak dokusu çıkarılarak dizden alınan yeni kıkırdak ile transfer(mozaikplasti) yapılır.

Ayak Bileği Kıkırdak Sorunları Tedavisi Fiyatları

Ayak bileği kıkırdak sorunları travmatik veya zaman içerisinde hasar oluşturan sağlık sorunları sebebiyle kıkırdakta meydana gelen sorunlardır. Ayak bileği kıkırdak sorunları burkulma gibi belirti verse de kıkırdak hasarı iki aydan fazla süren ağrı, şişlik, morarma gibi sorunlara sebep olmaktadır. Kıkırdak tedavisi hasarın daha fazla ilerlememesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılması için uygulanır. Hasarın boyutuna göre konservatif ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.  Ayak bileği kıkırdak sorunları tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.