Diz Artroskopisi
Diz artroskopisi; diz eklemindeki rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde kullanılan, günümüzün modern cerrahi yöntemlerinden biridir. Yaygın olarak “kapalı cerrahi” olarak da bilinen bu uygulama sayesinde eklem bölgesini olumsuz etkileyen rahatsızlıkların hem tanı alması hem de tedavi edilmesi mümkündür. Artroskopik cerrahinin en büyük avantajı ise bu işlemde bölgeye oldukça küçük bir kesi yapılmasıdır. Böylece ameliyat sonrası iyileşme süreci de daha kısa olmakta ve hastalarımız daha kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilmektedir. Diz artroskopisi hakkında tüm merak ettikleriniz için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
Artroskopi Nedir?
Artroskopik cerrahi, vücudun pek çok eklemine uygulanabilen ve ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir ameliyat yöntemidir. En çok uygulandığı bölgelerin başında ise diz eklemi gelir. Diz, vücudun en fazla yük taşıyan ve en hareketli eklemlerinden biridir. Bu nedenle hasar ve yaralanmalara da oldukça açıktır. Menisküs, çapraz bağ yaralanmaları, kireçlenme gibi eklem hareketini engelleyen pek çok rahatsızlığın tedavisi artroskopi ile yapılabilmektedir.
Artroskopik cerrahi yapılırken eklem bölgesine küçük kesiler yapılır. Bu kesilerden “artroskop” adı verilen, mikro boyutlardaki bir kamera sokulur. Kamera sayesinde eklem bölgesini açmadan, küçük bir bölgeden de tedavi yapılabilmektedir. Yüksek çözünürlüklü kamera sayesinde radyolojik görüntülemede net bir şekilde görülemeyen rahatsızlıkların kesin tanısını koymak da mümkündür.
Diz Artroskopisi Hangi Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılır?
Diz artroskopisi sayesinde birçok ortopedik rahatsızlığın tedavisini yapmak mümkündür. Yaygın olarak;
- Menisküs yırtıklarının tedavisinde
- Ön çapraz bağ kopmalarının ve yaralanmalarının onarılmasında
- Kıkırdak nakillerinde
- Hasar gören eklem kıkırdağının törpülenmesi ve onarılmasında
- Gergin bağların esnetilmesinde
- Bölgeden serbest parçaların çıkarılmasında
- Sinoviyal sıvı artışına neden olan rahatsızlıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Diz Artroskopisi Nasıl Yapılır?
Diz artroskopisinde tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi öncelikle hastanın anesteziye uygunluğu kontrol edilir. Anestezi süreci beraberinde bazı riskleri de getirdiği için hastanın anestezi sürecine hazır olup olmadığını anlamak önemlidir. Ameliyat genel anestezi veya lokal anestezi ile yapılabilir.
Ameliyat esnasında bölgeye sadece birkaç küçük kesi yapılır. Bu kesilerin biri artroskop içindir. Diğer kesilerden ise cerrahi işlem yapılır. Hasar gören yapılar saptandıktan sonra tedavi ve onarım tamamlanır. Sonrasında küçük kesiler kapatılır ve ameliyat sonlandırılır.
Diz Artroskopisi Kimler İçin Uygundur?
Artroskopik cerrahinin en büyük avantajlarından biri cerrahi sonrası enfeksiyon riskinin az olmasıdır. Bu nedenle hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın seyri uygun olduğu sürece, her yaştan hastaya uygulanabilir. Sporcular ve ileti yaştaki kişiler de dahil olmak üzere diz ekleminde rahatsızlığı olan pek çok kişi, bu yöntemle sağlığına kavuşabilmektedir.
Diz Artroskopisinin Avantajları Nelerdir?
Artroskopik cerrahi, günümüzde ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Açık ameliyat ile yapılan tedavilerde eklem bölgesine derin ve büyük kesiler yapılır. Bu kesilerin iyileşme süresi uzun olduğu için hem hastanın daha uzun süre istirahat etmesi gerekir hem de bu süreçte enfeksiyon riski daha fazla olmaktadır. Artroskopik cerrahi sayesinde;
- Büyük ameliyat kesileri yapılmadan da tedavi yapılabilmektedir. Bunun en önemli avantajlarından biri kuşkusuz bölgede daha az iz kalmasıdır.
- Ameliyat sonrası iyileşme süreci açık ameliyatlara göre daha kolay ve konforludur.
- Enfeksiyon riski daha azdır. Bu nedenle daha güvenli bir işlemdir.
Diz Artroskopisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Diz artroskopisinden sonra hastalar çok uzun süre geçmeden ayağa kalkabilirler. Ancak bu sürecin ne kadar olacağı hem hastalığın özelliklerine hem de hastanın yapısal özelliklerine göre değişebilmektedir. Bu süreçte hastalar genellikle baston vb. araçlarla ayakta durabilir ve doktorun yönlendirdiği şekilde eklemi hareket ettirmeye başlayabilirler. Kesiler küçük olduğu için bölgedeki dikiş sayısı da azdır. Ameliyattan yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra dikişler alınır.
Ne yapıldığına bağlı olarak operasyondan yaklaşık 2 gün ile 2 hafta sonra hasta yavaş yavaş günlük yaşamına dönebilir. Eklemin tamamen iyileşmesi ve aktif olarak kullanılması için ise spor ve egzersiz yapmaya aşamalı olarak başlamak gerekir. Bu süreçte ağrıyı azaltmak için doktor tarafından verilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Diz Artroskopisi Fiyatları
Artroskopik cerrahi, diz bölgesindeki pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Fiyatları ise hastalığın türüne ve hastanın ihtiyaçlarına göre değişebilir. Bu nedenle diz artroskopisi fiyatları hakkında bilgi vermeden önce hastalarımızın mutlaka gerekli kontrollerden geçmesi gerekir. Diz artroskopisi ve fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.