Diz Protezi

Diz Protezi

Diz protezi; hasar görmüş diz ekleminin yerine hastaya nakledilen yapay eklemdir. Dizdeki kıkırdak yapısında halk arasında kireçlenme olarak bilinen aşınmanın oluşması, ağrı, inflamasyon ve fonksiyon kaybına neden olabilir. Diz protezi, ileri derecede hasar görmüş diz eklemlerinin tedavisinde ağrının giderilmesini ve dizin işlevini tekrar kazanmasını sağlamak amacıyla son çare olarak uygulanmaktadır. Diz protezi dizin görevlerini yerine getirerek hastanın yaşam kalitesinde artış sağlamaktadır.

Yazımızın devamında diz protezi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.Ddiz protezi hakkında tüm merak ettikleriniz için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr.Bülent Çapar’dan randevu alabilirsiniz.

Diz Kapağı Protezi Nedir?

Diz eklemindeki dokuların aşırı derecede bozulduğu olgularda, hasarlı kemik ve kıkırdak dokuları ameliyatla çıkarılarak yerine özel metal alaşımlardan yapılmış  yapay bir eklem yerleştirilir.  Günümüzde diz protezleri titanyum veya kobalt-krom metal alaşımından ve araya konan bir tür güçlendirilmiş plastik olan polietilenden üretilmektedir. Diz protezi ameliyatı ile dizin yerine yerleştirilir. Yapay eklem yani diz protezi, dizin işlevini üstlenerek hastaların ağrı çekmeden yürümesini, merdiven çıkmasını ve günlük faaliyetlerini sürdürmesini sağlar.

Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Diz protezleri total ve unikondiler (kısmi) olarak iki çeşittir. Dizdeki hasar eğer eklemin birçok yerini tutmuş ve eklem içerisindeki kıkırdak ve bağ dokularında ciddi hasar söz konusu ise hastaya total diz protezi uygulanır.

Dizdeki kıkırdak dokunun kaybı sonucu kemiklerin birbirine sürtünmesi neticesinde diz ekleminin zarar gördüğü; hasarın tüm yüzeylere yayılmadığı durumlarda tedavi için kısmi diz protezi tercih edilir. Kısmi diz protezinin kullanılabilmesi için dizdeki dokuların büyük çoğunluğunun hasar görmemiş olması gerekmektedir. Aksi durumlarda tedavide kısmi protez yerine total diz kapağı protezi kullanılmalıdır.

Diz Protezi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Diz ekleminde gelişen kireçlenmelere(aşınmalara) Gonartroz denilir. Kıkırdaktaki aşınmanın pek çok farklı sebebi olabilir;

  • Yaşlanma,
  • Romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar,
  • Eklemin bütünlüğünü bozan kırıklar
  • Enfeksiyona bağlı kıkırdak doku aşınmaları,
  • Sebebi bilinmeyen primer diz aşınmaları bu sebeplerden bazıları olarak sayılabilir.

Kireçlenme sonucu dizde oluşan hasar neticesinde ağrı ve fonksiyon kaybı meydana gelir. Diz protezi ameliyatı dizde kıkırdak aşınması oluştuğu durumlarda yapılır. Ameliyata karar verilebilmesi için öncelikle ilaç tedavisi, enjeksiyon ve fizik tedavi gibi yöntemlerin denenmiş olması önerilir. Bu yöntemler denendikten sonra hasta hala yürümeyi, merdiven çıkmayı ve buna benzer günlük aktivitelerini engelleyici şekilde diz ağrısı çekiyorsa ameliyata karar verilir. Diz protezi ameliyatı sayılan yöntemlerle şifa bulamayan hastalara son çare olarak uygulanır. Bu ameliyatla hastanın hissettiği ağrı ve diğer şikayetleri giderilerek, hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek hedeflenir.

Diz Protezi Riskleri Nelerdir?

Kireçlenme sorunu genellikle yaşla birlikte ortaya çıkan bir sorun olduğundan ileri yaşlardaki hastaların sahip olduğu diğer hastalıklar anestezi ve ameliyat için genel bir risk oluşturur. Bu genel riskin dışında diz protezi ile ilgili riskler, iltihap, pıhtı oluşumu protezle ilgili mekanik riskler olarak sayılabilir.

Enfeksiyon sorunu ile karşılaşmamak için ameliyat öncesi hastanın vücudunda bir yerde iltihap olup olmadığı kontrol edilir, varsa tedavisi yapıldıktan sonra ameliyat gerçekleştirilir. Bunun haricinde tüm hastalara ameliyattan önce ve sonra koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanır. Ameliyathane ortamında da hastanın enfeksiyon kapmaması için önlemler alınır. Tüm bu önlemlere rağmen hastada enfeksiyon oluşma riski az da olsa vardır.

Toplardamarlarda pıhtı oluşması riskine karşı ameliyat sonrası tüm hastalara 2-4 hafta süre ile pıhtılaşma önleyici ilaçlar verilir. Pıhtı oluşumu özellikle pıhtılaşmaya meyilli bünyelerde ameliyat sonrası hareketsiz geçen dönemde görülebilen bir olgu olduğundan verilen ilaçlarla bu riskin önüne geçilmeye çalışılır. Ayrıca hasta ameliyat sonrası en erken dönemde yürütülerek hareket etmesi sağlanır ve pıhtı oluşumu engellenmeye çalışılır.

Diz protezlerinde protezin aşınması gevşemesi ya da çıkması gibi bazı durumlar oluşabilir. Gelişen teknoloji ve kullanılan materyaller ile birlikte protezin beraberinde getirdiği mekanik riskleri oldukça azalmış durumdadır.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Diz protezinin uzun ömürlü olmasını sağlamak için ameliyatın ardından uyulması gereken bazı kurallar vardır. Ameliyat sonrası uzun süreli çömelerek yapılan hareket ve işlerden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca alaturka tuvalet kullanılmamalıdır. Namaz kılmak, bahçe işleri ile uğraşmak gibi uzun süre çömelerek yapılan işer protezin ömrünü kısaltacağından total diz protezi takılan hastaların bu tür eylemlerden kaçınması gerekmektedir. Yarım diz protezinde ise bu tür işlerin yapılması daha az sorun teşkil etmektedir. Yürüyüş, yüzme, bisiklete binmek protez ameliyatından sonra rahatlıkla yapılabilecek sporlardır. Hasta ameliyat sonrası protezini zorlamadan egzersiz yapmalı ve kilosuna dikkat etmelidir.

Diz Protezi Ameliyatından Sonra Yaşam Nasıldır?

Diz protezi ameliyatı ağrı ve fonksiyon kaybı nedeni ile günlük hayatlarında ciddi sıkıntılar yaşayan ve diğer tedavi yöntemleri ile iyileşememiş hastalara yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında ilk etapta hastaların koltuk değneği kullanarak yürümesi gerekebilir. Hasta belirli bir iyileşme aşamasından sonra fizik tedaviye başlayabilecek duruma geldiğinde fizyoterapistler tarafından belirlenen bazı egzersizleri yapmaya başlayabilir. Bu egzersizler diz çevresi kasları güçlendirmeye yönelik egzersizlerdir. Hastaya verilen egzersizlerin anlatıldığı şekilde ve düzenli olarak yapılması önemlidir.

Hastaların büyük çoğunluğu diz kapağı protezi ameliyatından sonra 2-4 hafta aralığında koltuk değneği kullanmadan yürümeye başlar, 4 hafta sonra ise araba kullanabilirler. Yara dokularının iyileşmesi ve kasların tekrar güçlenmesi ile birlikte tam iyileşmenin gerçekleşmesi ise yaklaşık 6 ay sonra olur.

Diz Protezi Fiyatları

Diz protezi ameliyatının fiyatı, kullanılacak protezin çeşidi, hastanın hastanede yatış süresi gibi bazı faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Diz protez fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir  ve Op. Dr.Bülent Çapar’dan randevu alabilirsiniz.