Halluks Valgus

Halluks Valgus

Halluks valgus genellikle ayakkabı kullanımında yanlış seçimler yapılması sonucu oluşan ayak baş parmağındaki şekil bozukluğudur. Halluks valgus tedavi edilmediği takdirde ayak ağrılarına, diğer parmaklarda oluşabilecek sağlık sorunlarına ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Özellikle uygun olmayan ayakkabı kullanımı, ayak şekline göre yanlış ve konforsuz ayakkabı seçimleri gibi sebeplerden halluks valgus oluşabilmektedir. 30 ile 40 yaş arasındaki kadınlarda sıklıkla karşılaşılan bu problem ilerleyen zamanlarda ayakkabı kullanımı ve yürüyüşte sorunlara da neden olabilir. Tedavi yöntemi olarak başparmak çıkıntısını düzeltmek üzere aparatlar kullanılabilir, bazı egzersizler önerilebilir fakat bunlar sıkla etkisiz kalır ve ilerleyen durumlarda cerrahi tedavi gereklidir. Halluks valgus hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.

Halluks Valgus Nedir ?

Ayak baş parmağının yana doğru çıkıntı yaparak oluşturduğu ayak şekil bozukluğu halluks valgus olarak tanımlanır. Ayak şekil bozuklukları arasında en sık karşılaşılan halluks valgus hastalığıdır. Baş parmağın çıkıntılı şekli bu parmakta bulunan kemiğin dışa doğru dönmesi ve baş parmağın içeri doğru dönmesi ile oluşur. Halluks valgus belirtileri:

  • Ayak baş parmağında çıkıntı oluşması
  • Eklemde kızarıklık olması
  • Ödem ve şişlik
  • Parmak hareketinde ve yürüme esnasında ağrı oluşması
  • Dar kalıplı ayakkabılarda sıkışma ve huzursuzluk hissi şeklinde sıralanabilir.

Diğer ayak şekil bozukluklarına nazaran halluks valgusun daha spesifik belirtileri vardır. Halluks valgus hastalığında ilk etapta bütün ayak etkilenmez ve belirtiler baş parmak çevresinde görülür. Bu hastalıkta belirleyici semptom baş parmakta şekil bozukluğu olmasıdır. İlerleyen halluks valgus probleminde diğer parmaklar sıkışarak nasır oluşması, ayak şeklinin değişmesi gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.

Halluks Valgus Neden Oluşur ?

Halluks valgus yanlış ayakkabı kullanımı, genetik yatkınlık, bazı hastalıklar gibi sebeplerden oluşabilmektedir. Halluks valgus nedenleri :

  • Sivri ve dar kalıplı ayakkabı kullanımı
  • Ayakların sürekli ayakkabı içerisinde bulunarak havasız kalması
  • Genetik yatkınlık
  • Düz taban problemi
  • Aşil tendonu kısalığı adı verilen rahatsızlık sebebiyle parmak ucunda yürümeye yatkınlık
  • Konforsuz ayakkabı kullanımı veya ayak şekline uygun olmayan yanlış ayakkabı seçimi
  • Kilo problemi
  • Romatizmal hastalıklar şeklinde sıralanabilir.

Diğer yandan halluks valgus kadınlarda erkeklere oranla on kat daha sık görülmektedir. Ayrıca erken yaşlarda ya da ergenlikte yanlış ayakkabı kullanımı ilerleyen süreçte halluks valgus hastalığına sebebiyet verebilir.

Halluks Valgus Hastalığı Hangi Sorunlara Yol Açar ?

Halluks valgus hastalığı tedavi edilmediği takdirde zaman içerisinde  diğer parmak deformitelerine sebebiyet verebilmektedir. Baş parmağın yana doğru çıkıntı yapması diğer parmakları sıkıştırır ve genel ayak problemlerine neden olabilir. Halluks valgus ile birlikte görülebilen rahatsızlıklar ve hastalıklar :

  • Baş parmağı hareketlerinde kısıtlanma
  • Ayak parmaklarında nasır oluşumu
  • Enflamasyon, şişlik ve kızarıklık
  • Ayak fonksiyonlarında ağrı
  • Bunionette olarak bilinen küçük parmakta dışa doğru çıkıntı oluşması
  • Pençe parmak
  • Morton Nöroma adı verilen üçüncü ve dördüncü parmakların arasında sinir sıkışması
  • Ayak şekil yapısının bozulması gibi tıbbi sorunlar olarak sıralanabilir.

Halluks Valgus Tanısı Nasıl Konulur ?

Halluks valgus tanısı koyabilmek için fiziki muayene ve röntgen yöntemleri kullanılabilir. Fiziki muayene ve röntgenin yanı sıra hastanın yaşadığı sorunlar ve hikayesi de tanı konulması için yardımcı olabilir. Genetik olarak halluks valgus yatkınlığı, uzun süre ayakta duramamak gibi durumların anlatılması hekime tanı konulması için yardımcı olacaktır.

Halluks valgus tanısında baş parmaktaki çıkıntı belirgin bir göstergedir. Hekim tarafından yapılan fiziki muayenede hastanın çıplak ayak ile ayakta durması istenir. Bu şekilde baş parmağın yana doğru oluşturduğu çıkıntı açısı belirlenir. Kesin tanı ise yine çıplak ayak üzerinde ayakta durarak ön, yan ve arka açılardan röntgen çekilmesiyle konulur. Ayrıca sadece kesin tanı değil halluks valgus hastalığının derecesi de röntgen ile belirlenebilir. Baş parmağın oluşturduğu çıkıntı 10 derecenin altında ise normal ayak yapısı, 10 ile 40 derece arasında ise halluks valgus hastalığı ve 40 derece üstünde ise ileri derecede halluks valgus teşhis edilir.

Halluks Valgus Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halluks valgus teşhisi konulduktan sonra çeşitli yöntemler ile uygulanabilecek tedavi yolları bulunmaktadır. Hastalığın derecesine ve hastanın durumuna göre tedavi yöntemi belirlenilir. Bu hastalıkta tedavi cerrahi olmayan konservatif ve cerrahi yöntemler olarak uygulanabilir. Konservatif yöntemler:

  • Destekleyici bir atel kullanılarak baş parmak hareketlerinin normale dönmesini sağlamak
  • Halluks valgusa uyumlu yumuşak derili, 2-3 cm topuklu ve geniş yapılı ayakkabıların kullanılması
  • Ayak tabanını desteklemesi için tabanlık kullanımı
  • Silikon aparatlar ile baş parmağın korunması
  • Baş parmak egzersizleri şeklinde sıralanabilir.

Konservatif yöntemler baş parmaktaki çıkıntının ilerleme hızını engelleyerek hastalığın derecesinin artmasını önler. Bu sebeple bu tedavi yöntemi ileri derece olmayan halluks valgus vakalarında kullanılmaktadır.

İleri derece halluks valgus vakalarında ise cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir. Cerrahi müdahale ile baş parmak yapısının normal şekline döndürmek amaçlanır. Burada bulunan eklem ve kemik üzerinden cerrahi operasyon gerçekleşebilir. Cerrahi operasyonun nasıl yapılacağı çıkıntının şekli ve hastaya göre değişiklik göstermektedir.

Halluks Valgus Tedavisi Fiyatları

Halluks valgus ayak baş parmağının yana doğru çıkıntı yapmasıyla oluşan bir şekil bozukluğu hastalığıdır. Baş parmağın içe orada bulunan eklemin ise dışa doğru şekillenmesi sonucu oluşur. Bu hastalık genetik yatkınlık, yanlış ayakkabı seçimi ve kullanımı, diğer ayak rahatsızlıkları ve romatizmal hastalıklar sebebiyle oluşabilmektedir. Halluks valgus tedavi edilmediği takdirde hareket kısıtlamaları, enfeksiyonlar, farklı hastalıklar ve ağrılara sebep olarak günlük hayatı olumsuz etkilemektedir. Halluks valgus tedavisi hastalığın ilerlemesini önleyici aparatların kullanılması ve ileri derece vakalarda cerrahi yöntemlerin uygulanması şeklinde gerçekleşebilir.  Halluks valgus tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.