Kalça Protezi
Kalça artroplastisi ya da halk arasında kalça protezi olarak bilinen cerrahi operasyon deforme olmuş kalça ekleminin sentetik yapılarla değiştirilerek yenilenmesi ameliyatıdır. Kalça protezi özellikle orta yaş grubuna kalça kırığı, kireçlenme, romatizma gibi sebepler ile yapılabilmektedir. Diğer yandan kemik gelişimini tamamlamış gençlere de kalça protezi uygulanabilir. Anormal kemik gelişimi sebebiyle oluşan kalça displazisi, kısalık, topallama ve ağrı gibi tıbbi sorunların çözümünde de kalça protezi ameliyatı uygulanabilir. Kalça protezi ameliyatı sonrasında fizyoterapi uygulamaları ve evde dinlenme ile iyileşme sağlanmaktadır. Kalça protezi hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
Kalça Protezi Nedir?
Kalça eklemlerini oluşturan top ve yuva yapılarının farklı sebepler ile deforme olması sonucu bu yapıların yenileriyle değiştirilmesi kalça protezi ameliyatı olarak tanımlanır. Kalça protezinde eklem yapısına benzer dayanıklı sentetik malzemeden yapılmış ürünler kullanılır. Özellikle medikal tedaviler ile geçmeyen ve günlük hayatı olumsuz etkileyen kalça ağrılarının tedavisinde kalça protezi ameliyatı kullanılabilmektedir.
Kalça protezi farklı hastalık ve fiziksel sorunlar sebebiyle tedavi amaçlı uygulanır. Bu hastalıklar;
- Kireçlenme
- İleri yaşta oluşan kalça kırıkları
- Artrit hastalığı (kıkırdak hastalığı)
- Romatizmal hastalıklar
- Çocukluk çağında geçirilen hastalık sebebiyle oluşan işlev ve doku bozukluğu (hastalık sekelleri)
- Enfeksiyonlar sonrası oluşan hasarlar
- Kemik nekrozları (kemik dokusunun ölmesi) şeklinde sıralanabilir.
Kalça protezinin sık uygulanma sebebinden biri artrit hastalığı tedavisidir. Artrit kıkırdak parçalayan bir hastalıktır. Artrit hastalığı romatoid, travmatik ve osteoartrit olmak üzere üç çeşit şeklinde görünür. Romatoid artrit eklem iltihabına, travmatik artrit yaralanma sonucu eklem hasarına, osteoartrit ise 50 yaş üzerinde kireçlenmeye sebep olan hastalıklardır.
Kalça Protezi Kimlere Uygulanır?
Deformasyon, yapısal bozukluklar ve bazı hastalıklar sonucu oluşan kalça ağrılarının medikal tedaviler ve zaman içerisinde iyileşmediği durumlarda kalça protezi ameliyatı tedavi için uygulanabilir. Özellikle yaşlanma sebebiyle oluşan kemik dejenerasyonları, kırıkların iyileşmemesi, yaşlanmaya beraber oluşan romatizma ve kemik nekrozları yaşayan kişilere kalça protezi uygulanabilir. Sadece orta yaşı geçmiş bireylere değil kemik gelişimini tamamlamış genç yaş grubuna yani 20-40 yaş arası kişilerde de kalça protezi ameliyatı yapılabilir.
Kalça protezi uygulanamayacak hastalar ise:
- Kalçada aktif enfeksiyon bulunan
- Kalça çevresinde nörolojik olarak kas felci olanlar
- Zihinsel veya ruh ve sinir hastalığı olanlar
- Atardamar ve toplardamar yetersizlikleri bulunan kişiler şeklinde sıralanabilir.
Diğer yandan hastanın yaş grubu ve kemiğin kalitesine göre uygulanan kalça protezi yöntemi değişebilir. Genç hastalarda protezin kemikle kaynaşması daha rahat oluşur fakat orta yaş ve üstü kişilerde kaynaşma daha zor gerçekleşir. Bu sebeple yaşlı ve kemik kalitesi düşük olan hastalarda dolgu malzemesi kullanılan çimentolu kalça protezi uygulanmaktadır. Ayrıca anatomik kemik yapısında bozukluk olan genç hastalarda da çimentolu uygulama yapılabilir. Protezin kemikle kaynaşmasının daha rahat ve başarılı olduğu kaliteli kemik yapısına sahip genç hastalara ise çimentosuz kalça protezi uygulanır.
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça protezi yapılmadan önce genellikle medikal tedavilerin ve baston gibi yürüyüş desteklerinin denendiği bir süreç bulunmaktadır. Bu yöntemler işe yaramadığında kalça protezi için planlama oluşturulabilir. Araba kazası gibi travmatik bir olay sonucu oluşan kalça kemiği probleminde ise acil şekilde kalça protezi ameliyatı gerekebilir. Acil müdahale ile yapılmayan kalça protezinde ise hekim ve hasta bir takvim oluşturur.
Kalça protezi ameliyatı öncesi hastanın iyileşme sürecinin daha başarılı olması için operasyondan 2-3 hafta önce hastanın hareketliliği azaltmak için hazırlık yapması uygundur. Örneğin yemekleri önceden hazırlayıp dondurmak ve düzenli kullanılan eşyaların istirahat alanına yakın bulunması gibi uygulamalar yapılır. Böylece kalça protezi yapıldıktan sonra hasta günlük hayatında problem yaşamaz.
Ameliyatın yapılmasından bir gün önce hasta hastaneye yerleştirilir. Ameliyattan 12 saat önce yeme ve içme kesilir. Ameliyat genel anestezi veya belden aşağı anestezi yöntemi olan sedasyon altında uygulanır. Anestezi yöntemi hastanın kalp ve akciğer hastalığı olup olmadığına bağlı olarak değişebilir.
Kalça protezi ameliyatında önce ortalama 10 ile 20 cm genişliğinde bir kesi kalça bölgesine atılır. Bu cerrahi kesi yardımıyla deforme olmuş kemik ve eklemler çıkarılır. Çıkarılan yapıların yerine yeni ve sentetik malzemeden protezler yerleştirilir. Çimentolu kalça protezi uygulanıyorsa dolgu yapılır. Son olarak kas ve cilt dokularına dikiş atılarak ameliyat sonlandırılır. Operasyon ortalama olarak 1 ile 3 saat arası sürmektedir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Kalça protezi sonrası hastalar bir ya da iki gün kadar hastanede müşahede altında tutulabilir. Nadir de olsa bazı hastalar operasyon günü akşamı taburcu edilebilmektedir. Ameliyattan sonra iki günde bir pansuman yapılır. Ayrıca koltuk değnekleri ile yürüme çalışmalarına ameliyattan birkaç saat sonra başlamanız beklenir. Kalça protezi sonrası hastanın dikkat etmesi gerekenler:
- Varis çorabı ve koltuk değneği veya baston gibi aletler kullanmak
- Fizyoterapist tarafından belirlenmiş egzersiz planını uygulamak
- Eğilmek ve uzanmak gibi hareketlerden kaçınmak
- Doktor kontrollerini aksatmamak
- Doktorun belirlediği süreç içerisinde egzersiz ve hareket temposunu arttırmak şeklinde sıralanabilir.
Tam iyileşme altı ay ile bir yıl arasında sürebilmektedir. Süreç içerisinde tempolu sporlar yapmaya başlayabilir ve yavaş yavaş tam anlamıyla günlük yaşamınıza dönebilirsiniz.
Kalça Protezi Ameliyatı Fiyatları
Kalça protezi ameliyatı deforme olmuş eklem ve kemik yapısının yeni protezler ile değiştirilmesidir. Bu işlem dolgulu ve dolgusuz şeklinde iki farklı yöntem ile uygulanmaktadır. Kalça protezinin nasıl ve ne zaman uygulanacağı hastanın kondisyonuna göre değerlendirilir. Kalça ameliyatından sonra tam iyileşme sağlanana kadar hastanın dikkatli bir fiziksel yaşam sürmesi gerekir. Kalça protezi ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.