Kalça Sıkışma Sendromu
Kalça sıkışma sendromu, kalçada bulunan uyluk kemiği (femur) başının şeklindeki anormallik sebebiyle asetabulum kemiğine yanlış temas etmesi sonucu oluşan sağlık problemidir. Kalça sıkışma sendromunda femur başı ile leğen kemiğinin oluşturduğu yuvaya (asetabuluma) arasında uyumsuzluktan kaynaklanan eklemde sıkışma ile meydana gelir. Kalça sıkışma sendromu bölgede ağrıya sebep olur. Bu ağrı özellikle uzun süreli bacak hareketi gerektiren egzersiz ve yürüyüşlerde görülürken ilerleyen zamanlarda kronikleşebilir.
Tedavi edilmeyen kalça sıkışma sendromu eklem kıkırdağında kalıcı hasara ve kireçlenmeye sebep olabilmektedir. Kalça sıkışma sendromu tedavisinde ilk etapta egzersiz planlaması, ağrı kesiciler kullanılırken ilerleyen vakalarda cerrahi operasyon gerekebilir. Kalça sıkışma sendromu hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
Kalça Eklem Yapısı Nasıl Çalışır ?
Femur (uyluk kemiği) ile pelvis (leğen) kemiğini birleştiren kalça eklemi bu iki kemiğin aşırı sürtünmeden ve hasar görmeden hareket etmesini sağlar. Kalça hareketinde femur başı leğen kemiğinin oluşturduğu yuva olan asetabulum yapısı içerisinde hareket eder. Bu hareket sırasında labrum adı verilen kıkırdak yapısı sürtünmeyi engellerken kemiğin stabil kalmasını da sağlar. Ayrıca kalça eklemi eklem kapsülü, tendon, kas ve bağ yapılarıyla da desteklenir.
Kalça Sıkışma Sendromu Nedir?
Kalça sıkışma sendromu ya da tıbbi ismiyle Femoroacetabular İmpingement kalça kemiklerinin uyumsuz oluşu ve hareketi sonucu ekleme sıkışma olması durumudur. Bu durumda femur başı ile asetabulumun aşırı sürtünmesi sonucu labrum ve kıkırdak dokularının sıkışmasıdır. Kalça sıkışma sendromu üç farklı tipte görülmektedir:
- Pincer Tipi : Asetabulum yapısının normalden daha derin bir yuva oluşturması sebebiyle meydana gelen sıkışmadır. Bu tip sıkışmada asetabulum yapısının dışına doğru bir çıkıntı bulunur.
- Cam Tipi : Kalça ekleminde tümsek gibi bir yapı oluştuğu için femur ve pelvis kemiklerinin hareketinde anormallik oluşması sonucu meydana gelen sıkışmadır.
- Mix Tip : Cam tipi ile pincer tipi sıkışmanın eş zamanlı görüldüğü durumdur.
İki tipte de görülen anormal kalça eklemi gelişimi genellikle ergenlik döneminde oluşur. Cam tipi sıkışma labrum yapısında hasara sebep olurken pincer tipi sıkışmada kıkırdak zedelenmesi meydana gelir. Devam eden sıkışma sonucu labrum veya kıkırdak hasarı kalçada kireçlenmeye neden olur.
Kalça Sıkışma Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kalça sıkışma sendromu oluştuktan sonra hastalarda bazı belirtiler ya da rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Özellikle başlangıçta spor, yürüyüş, uzun süreli oturma gibi aktiviteler sırasında kasık ve kalçanın yan tarafında ağrı görülmektedir. Tedavi edilmediği süreçte ağrı sıklığı artar ve zamanla kronikleşir. Bu durumda ağrısız geçen süre oldukça azalır. Aşırı ağrı özellikle geceleri hastaların uykusuzluk problemi yaşamasına da sebep olur. Bazı hastalarda kalça kemiği hareket ettirilirken takılma ya da ses gelmesi gibi durumlar da oluşabilir. Kalça sıkışma sendromunun daha da ilerleyerek kireçlenmeye neden olduğu vakalarda topallama, kalçayı hareket ettirememe gibi sorunlar da görülebilir.
Kalça Sıkışma Sendromu Tanısı Nasıl Konulur ?
Kalça sıkışma sendromu tanısında öncelikle hastanın şikayetleri ve hikayesi dinlenir. Belirtilere göre uygun bir fiziki muayene yapıldıktan sonra kalça sıkışması sendromu şüphesi varsa görüntüleme yöntemleri kesin teşhis için kullanılır. Röntgen yöntemi cam tipi veya pincer tipi sıkışmaların tanısı için yeterli olabilir. Daha detaylı labrum ve kıkırdak görüntülemesi ise manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile gerçekleşir. Ultrason ve MR yöntemleri ile kalça sıkışması sendromu dışında kalça bölgesinde bulunan yırtık, kist, diğer hastalıkların varlığı da test edilir.
Kalça Sıkışma Sendromu Tedavisi Nasıl Uygulanır ?
Erken teşhis edilen kalça sıkışma sendromunda cerrahi olmayan yani konservatif tedavi yöntemleri uygulanır. İlk etapta kalçayı zorlayacak oturma, çömelme ve zorlayıcı diğer hareketlerden kaçınılır. Bu süreçte istirahat edilir ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ayrıca fizik tedavi ve plazma tedavisi de kalça sıkışma sendromu için uygulanabilir. Konservatif tedaviler uygulanmasına rağmen tedaviye yanıt vermeyen durumlarda kalça sıkışma ameliyatı uygulanmaktadır.
Kalça Sıkışma Ameliyatı Nasıl Uygulanır ?
Kalça sıkışma sendromunun cerrahi olmayan tedavilere yanıt vermediği durumda ameliyat ile tedavi sağlanır. Kalça sıkışma sendromu ameliyatı kapalı yöntemle (artroskopik) olarak gerçekleşir. Bu ameliyatta sıkışmanın tipine göre cerrahi operasyon planlanır. Cerrahi tedavide sıkışmaya neden olan çıkıntılar tıraşlanır, dokular temizlenir ve zedelenmiş dokular onarılır. Artroskopik ameliyatta atılan kesilerin küçük olması ve dokuya verilen zararın minimum olması sebebiyle iyileşme süreci konforlu ve daha hızlıdır. Bu ameliyat sayesinde sendromun ilerlemesi önlenerek ileriki dönemde kireçlenme veya kalça protezi gerekliliği engellenir.
Kalça Sıkışma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır ?
Kalça sıkışma ameliyatı sonrasında hastaların hekimin belirlediği süre boyunca istirahat etmesi, gerekirse koltuk değneği kullanması ve kalça hareketlerini zorlamaması gerekir. İyileşme sürecinde egzersiz planı ve fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon özellikle kalça kaslarının güçlenmesi için gerekli olabilir. Kalça iyileşmesinin tamamlanması iki ile dört ay arasında sürebilmektedir. Bu süreç sonunda aktif spor hayatına dönülebilir.
Kalça Sıkışma Sendromu Tedavisi Fiyatları
Kalça sıkışma sendromu, uyluk kemiği başı ile leğen kemiğinin aşırı sürtünmesine bağlı olarak ortaya çıkan eklem yapısının sıkışması sorunudur. Kalça sıkışması hastalarda ağrı, hareket kısıtlılığı, ilerleyen süreçte kireçlenme ve topallamaya sebep olabilen bir sağlık problemidir. Kalça sıkışma sendromu tedavi edilmediği takdirde kıkırdak ve labrum hasarı artarak farklı hastalık ve sorunlara da sebep olabilir. Kalça sıkışması tedavisi ilaç tedavisi, rehabilitasyon, fizik tedavi, plazma gibi cerrahi olmayan veya cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Konservatif tedavilerin başarılı sonuçlanmadığı hastalarda kalça sıkışma ameliyatı uygulanır. Kalça sıkışma sendromu tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.