Menisküs Yaralanmaları ve Tedavisi
Menisküs yaralanmaları, ortopedi ve travmatoloji alanında en sık karşılaştığımız rahatsızlıklardan biridir. Sıklıkla ileri yaşlarda ortaya çıksa da gençlerde de ağır fiziksel aktiviteye ve ekleme aşırı yük bindirmeye bağlı olarak görülebilir. Menisküs adı verilen doku, femur ve tibia kemikleri arasında bir yastık-amortisör görevi görür. Böylece günlük hareketlerin kolay ve ağrısız şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Menisküs dokusu hasar gördüğünde ise bölgede ağrı, şişlik ve kıkırdak deformasyonu gibi şikâyetler oluşabilir. Bu nedenle kişinin günlük yaşamı olumsuz etkilenebilir. Özellikle sporcularda, menisküs tedavisinin doğru yöntemlerle yapılması, spor kariyerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesinde de büyük öneme sahiptir.
Menisküs yaralanmalarının tedavisinde tercih edilen yöntemler ise hasarın derecesine ve kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Menisküs yaralanmaları ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
Menisküs Nedir?
Menisküs; yaygın olarak bir hastalık adı olarak bilinmesine rağmen aslında kemikler arasında yastık görevi gören, sert kıkırdak bir yapıdır. Her insanda, iki dizde de ikişer adet olmak üzere bulunur. İç ve dış menisküs olmak üzere iki grupta incelenen bu doku, C şeklindedir. Tıpkı bir menteşe gibi işlev görür ve vücudun en hareketli eklemlerinden olan dizin sorunsuz bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Aynı zamanda ekleme aşırı yük binmesini engelleyerek, eklemde kıkırdağını da korur.
Menisküs Yaralanmaları Neden Olur?
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi yaygın olarak “menisküs” olarak bilinen hastalıklar, menisküs dokusunun hasar görmesi ve işlevini etkin bir şekilde yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar. Bunun başlıca nedenlerinden biri ise ilerleyen yaştır. Yaşlanma ile birlikte vücuttaki tüm dokular gibi eklemler de zayıflar. Diz eklemi, aşırı yüke karşı çok daha hassas hâle gelir. Bunun sonucunda da menisküs yapısı zarar görebilir.
Yaşlanma ile birlikte menisküsün hasar görmesinde etkili olan bir diğer faktör ise eklemin aşırı zorlanmasıdır. Bu nedenle menisküs yaralanmaları futbol, voleybol ve basketbol gibi diz ekleminin yoğun olarak kullanıldığı sporlarla uğraşan kişilerde de sık görülür. Aynı zamanda menisküs yırtılması şikâyetine ön çapraz bağ yaralanmaları da eşlik edebilir. Özellikle spor esnasında oluşan ani darbe ve yaralanmalar durumunda oluşan menisküs yaralanmalarında bu durumla sık karşılaşılır.
Menisküs Yaralanması Belirtileri Nelerdir?
Menisküs yaralanmalarının en spesifik belirtisi; diz ekleminde hareketle birlikte artan ağrı ve tutukluk hissidir. Ağrılar başlangıç aşamasında hafif olabilir. Bu nedenle kişi günlük yaşamda ağrının olumsuz etkilerini ciddi bir şekilde hissetmeyebilir. Ancak zamanla, eklemdeki hasar arttıkça ağrının şiddeti de artar. Sonuç olarak da eğilmek-kalkmak, yürümek ve koşmak gibi aktiviteleri gerçekleştirmek imkânsız hâle gelebilir. Menisküs yaralanmalarının en yaygın belirtileri:
- Dizde ağrı
- Eklem bölgesinde şişlik ve sertlik hissi
- Hareket esnasında dizde kitlenme ve buna bağlı olarak yaşanan hareket kısıtlılıkları
Menisküs Yaralanmalarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Menisküs yaralanmalarının tedavisinde hastanın ihtiyaçlarına göre farklı yaklaşımlar benimsenebilir. Bu noktada öncelik detaylı bir muayene ile tanı koymaktır. Menisküs tanısı koymak için:
- İlk olarak hastanın fizik muayenesi yapılır. Bölge elle muayene edilir. Dokuların durumu ve şişlik olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
- Bölgede hasar olup olmadığını anlamak için radyoloji görüntülerinden yardım alınabilir. Bu noktada hem röntgen görüntüleri hem de MR sonuçları değerlendirilebilir. MR ile yapılan incelemede yırtığın hangi bölgede olduğu, eklemi ne ölçüde etkilediği görülebilir ve tanı konulabilir.
Bu aşamadan sonra, elde edilen bulgulara göre uygun tedavi planı yapılır. Genellikle ilk tercih edilen ameliyatsız tedavi yöntemleridir.
Ameliyatsız Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ameliyatsız tedavi yöntemlerinde amaçlanan menisküs dokusunu tamamen tedavi etmek değildir. Bunun yerine menisküs yaralanmasına bağlı ortaya çıkan, günlük yaşamı kısıtlayıcı nitelikteki semptomları azaltmaktır. Bunun için bölgedeki kasları güçlendirecek egzersizlerden destek alınabilir. Eklemi çevreleyen kas ve bağlar ne kadar güçlü olursa, hareket esnasında ekleme o kadar az yük biner. Bu da menisküsteki hasarın artmasını engeller ve hareket esnasında hissedilen ağrıları büyük oranda azaltır.
Hareket esnasında aşırı ağrı hisseden kişilerde ise tedavi sürecini desteklemek adına ortopedi ve travmatoloji uzmanınızın tavsiye edeceği ağrı kesici ilaçlardan destek alınabilir.
Menisküs Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Eklem bölgesindeki hasar ilerlediğinde ve bölgenin fonksiyonları tamamen kısıtlandığında ise cerrahi tedavi tercih edilebilir. Cerrahide amaç; eklem dokusunu onarmaktır. Bunun sonucunda da günlük yaşamı olumsuz etkileyen ağrı ve hareket kısıtlılığının ortadan kalkması beklenir. Günümüzde uygulanan menisküs yaralanması tedavilerinin neredeyse tamamı “artroskopik cerrahi” dediğimiz, kapalı ameliyat yöntemi ile yapılmaktadır.
Menisküs Yaralanması ve Tedavisi Fiyatları
Menisküs yaralanması, kişinin günlük yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilir. Özellikle sporcularda menisküs sakatlıklarının doğru yöntemlerle tedavi edilmesi, hayati öneme sahiptir. Doğru yaklaşım ve alanında uzman bir ortopedi uzmanının deneyimi sayesinde en ciddi menisküs yaralanmalarına bile çözüm sunmak; kişinin yaşam kalitesini iyileştirmek mümkündür. Menisküs yaralanmaları, tedavisi ve menisküs ameliyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.