Omuz İmpingement Sendromu 

Omuz İmpingement Sendromu 

Omuz impingement sendromu omuz bölgesinde hareketliliği sağlayan kas, tendon ve omuz kesesi gibi yapıların omuz kemikleri arasında sıkışması durumudur. Omuz impingement sendromu diğer bir ismiyle omuz sıkışması sendromu bölgedeki hareket kabiliyetini sınırlayan ve ciddi ağrılara sebebiyet veren bir sağlık problemidir. Omuz bölgesindeki tendon ve bağlarda kalıtsal anormallik, bu bölgeyi zorlayıcı hareketler yapmak, ağır işlerde çalışmak, omuza darbe almak, yaşlanma gibi sebeplerden omuz sıkışması oluşabilir.

Omuz sıkışma sendromunda ağrı kesici, kas gevşetici ilaç kullanımı, fizik tedavi, kortizon enjeksiyonları tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Bu konservatif tedavilerin işe yaramadığı bazı hastalarda cerrahi tedavi yöntemi de gerekli olabilir. Omuz impingement sendromu hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.

Omuz İmpingement (Omuz Sıkışması) Sendromu Nedir ?

Omuz impingement sendromu halk arasında omuz sıkışması olarak bilinen bir sağlık problemidir. Omuz bölgesinde hareketliliği sağlayan kasların ve bağların omuzda bulunan kemiklerin arasına sıkışması sonucu omuz impingement sendromu oluşur. Omuzda kürek kemiği, köprücük kemiği ve kol kemiği bulunmaktadır. Kas ve bağlar bu kemikler arasına sıkıştığında omuz hareketleri kısıtlanır ve hareket ettirilmeye çalışıldığında ağrı meydana gelir.

Omuz İmpingement Sendromu Neden Oluşur ?

Omuz impingement sendromu kemik yapısı problemleri, ters ve zorlayıcı hareketler gibi değişik sebeplerden oluşabilmektedir. Bazı hastalarda omuz sıkışması birkaç durumun kombinasyonundan da kaynaklanabilir. Omuz sıkışması sendromu nedenleri:

  • Bağlarda kireçlenme(kalsifikasyon)
  • Omuz kemik yapısında kalıtsal olarak anormallik bulunması
  • Tendon yırtıkları
  • Omuza darbe alınması veya zorlayıcı hareket sebebiyle omuzda travma yaşanması
  • Yaşlanmaya bağlı eklem deformasyonları
  • İnşaat işçiliği ya da voleybol oynamak gibi kolları baş üzerine hareket ettirmek gereken iş hayatı veya spor yaşamı
  • Tendonlara yeterli kan ulaşmaması gibi sorunlar şeklinde sıralanabilir.

Omuz İmpingement Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

Kolu yukarı doğru kaldırırken omuzda oluşan şiddetli ağrılar omuz impingement sendromunun spesifik belirtilerinden bir tanesidir. Omuz sıkışması sebebiyle hasta kol hareketlerinde kısıtlanır ve ağrı hisseder. Bu durum diş fırçalama, kıyafet değiştirme gibi basit günlük hayat aktivitelerin gerçekleştirilmesinde bile sorun yaşatmaktadır. Ayrıca omuz ağrısının bölgeye yayılması da muhtemeldir.

İlerleyen sıkışmalarda ağrı sadece omuz hareketlerinde değil devamlı görülmeye başlayabilir. Geceleri omuz ağrısında oluşan şiddetlenme uykusuzluk problemine de sebep olabilmektedir. Sonuç olarak omuz sıkışma sendromunun en belirgin semptomları şiddetli ağrı ve hareket kabiliyetinin kısıtlanması şeklindedir.

Omuz İmpingement Sendromu Tanı Yöntemleri Nasıl Uygulanır ?

Omuz ağrısı şikayeti ile gelen hastalarda günlük hayatta omuz hareketliliği miktarı, darbe ve travma yaşanıp yaşanmadığı, omuz ağrılarının hangi bölgede ve ne sıklıkla yaşandığı hekim tarafından sorgulanır. Omuz sıkışmasına dair semptomlar var ise fiziki muayene ile kontrol edilir. Kesin tanı konulması ve farklı problemlerin varlığının sorgulanması için MRI, ultrason ve röntgen gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılmaktadır.

Omuz İmpingement Sendromu Tedavisi Nedir?

Omuz impingement sendromu tanısı konulan hastalarda tedavi yöntemleri sendromun ne kadar ilerlediğine göre değişiklik gösterebilir. Omuz sıkışma sendromu erken teşhis edildiğinde tedavi yöntemi medikal yöntem ile tedavi edilebilecek iken ilerleyen sendromlarda fizik tedavi, enjeksiyonlar veya cerrahi yöntem gerekli olabilir. Yeni oluşmuş omuz impingement sendromunda kullanılan tedaviler:

  • Ağrıyan omuzun kullanılmaması ve uyurken üzerine yatılmaması
  • Bölgeye buz ile otuz dakikalık soğuk kompres uygulanması
  • Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç kullanımı
  • Omuzda aşırı hareketsizlik sonucu kas güçsüzlüğünü engellemek için hastaya uygun egzersiz planı uygulanması şeklindeki yöntemlerdir.

Omuz impingement sendromunda farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Omuzda bulunan eklem bölgesine kortizon,  PRP, plazma gibi ürünlerin enjekte edilmesi farklı bir tedavi yöntemidir. Bu enjeksiyonlar lokal uygulandıkları için yan etkiye sebebiyet vermezler. Bu şekilde bölgedeki ödemi azaltarak iyileşme sağlanır.

Fizik tedavi yöntemleri ise omuz bölgesindeki adele yapılarının güçlendirilerek sıkışmanın giderilmesine yöneliktir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi akım tedavileri, ultrason, manuel terapi, yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (Hilterapi), soğuk ve sıcak kompres, bantlama gibi farklı tedavi yollarını içermektedir. Ayrıca uygulanan egzersiz planı da omuz bölgesindeki kasların kuvvetlendirilmesine yöneliktir.

Bu tedavilerin başarılı sonuçlanmadığı ve omuz çevresinde sıkışmaya eşlik eden farklı komplikasyonların varlığında cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Omuz impingement sendromu ameliyatı kapalı (artroskopik) veya açık olarak gerçekleşebilir. Artroskopik ameliyatta omuz bölgesine geniş olmayan küçük kesikler atılır. Bu kesikleri kullanarak kameralı cihazlar ve cerrahi aletler yerleştirilir. Açık ameliyat ise komplikasyonun daha büyük olduğu durumlarda kullanılır ve bu yöntemde omuz bölgesine daha geniş bir ameliyat kesisi atılır.

Omuz impingement ameliyatında sıkışıklık giderilir ve diğer dokularda oluşan hasarlar onarılır. Onarılan hasarlar tendon yırtıkları ve yumuşak doku zedelenmeleri gibi durumlardır. Ameliyat sonrasında omuz hareketlerinin normal kapasitesine dönmesi ve ağrının geçmesi amaçlanır. Bu sebeple cerrahi operasyon sonrası egzersiz planları ve gerekirse fizik tedavi uygulanmaktadır.

Omuz İmpingement Sendromu Tedavisi Fiyatları

Omuz impingement sendromu ya da halk arasında bilinen ismiyle omuz sıkışması, omuz kemiklerinin hareketini sağlayan kas, tendon ve bağ yapılarının kemiklerin arasına sıkışması sorunudur. Bu sağlık problemi günlük hayattaki diş fırçalama, kıyafet değişme gibi aktivitelerin gerçekleşmesini önleyen ve şiddetli ağrı oluşturan bir durumdur. Omuz impingement sendromu zorlayıcı ve ters hareketler sonucu oluşabileceği gibi kemik yapısında var olan anormallikler veya eklem güçsüzlükleri gibi sebeplerden de meydana gelebilir.

Omuz sıkışması sendromunda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlerleyen vakalarda cerrahi yöntemler gerekli olabilirken başlangıç evrelerinde ağrı kesici, kas gevşetici gibi ilaçların kullanımı, soğuk kompres, basit egzersizler tedavi için yeterli olabilmektedir. Omuz impingement sendromu tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.