Omuz Protezi
Omuz protezi deforme olmuş omuz eklem yapısının yenisiyle değiştirilmesine yönelik cerrahi operasyondur. Kireçlenme ve romatoid artrit gibi hastalıklar sebebiyle omuz eklemlerinde zedelenme görülebilir. Eklemde oluşan bu hasarlar omuz hareket açıklığı kısıtlar ve omuzda ağrıya sebep olur. Omuz ekleminin fonksiyonunu yitirdiği ve tedavi edilemeyen durumlarda omuz protezi ameliyatı uygulanabilir. Omuz protezi ameliyatı sayesinde omuz ekleminin eski fonksiyonunun geri kazanılması amaçlanır. Omuz eklemi vücutta en çok aktif olan eklemlerden biridir. Bu sebeple omuz ekleminde oluşan rahatsızlıkların uygun yol ile tedavi edilip fonksiyonlarını geri kazanması beklenir. Omuz protezi hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
Omuz Protezi Nedir ?
Omuz protezi, fonksiyonlarını düzgün yerine getiremeyen ve zarar görmüş omuz ekleminin yenisiyle değiştirilmesine yönelik cerrahi operasyondur. Deforme olmuş eklem yapay parçalar ile değiştirilmektedir. Protez metal ve polietilen malzemelerinden üretilmektedir. Omuz protezi ile deforme olmuş eklemin yanı sıra çevre kas, bağ ve kemik yapıları da onarılabilir.
Omuz protezi, kol ve omuz hareket fonksiyonlarının normal şekilde gerçekleştirilmesi için yapılan bir ameliyattır. Protezden önce cerrahi olmayan medikal ve konservatif tedaviler denenir. Bu tedavi yolları uygulandıktan sonra eklem hasarı iyileşmediği takdirde omuz protezi ameliyatı uygulanmaktadır.
Omuz Yapısı Nasıl Çalışır ?
Omuz üç ana kemikten oluşmaktadır ; humerus (kol kemiği), glenoid (kürek kemiği) ve köprücük kemiğidir. Bu kemikler omuz kapsülü yapısı ile bir arada tutulur. Omuz eklemi ise glenoid ile humerus arasında şekillenmiş ve kemik ile kasların hareketliliğini sağlayan kompleks bir yapıdır. Humerusun top gibi olan uç kısmı glenoide bağlı olarak tutulur iken kolun yukarı, aşağı, sağa ve sola hareketi eklem ve kaslar tarafından sağlanmaktadır.
Omuz ekleminde ve çevresindeki yumuşak dokularda hasar oluştuğunda ise omuz hareketlerine acı ya da ağrı eşlik eder. Bu hasar süreç içerisinde zorlanma ile oluşabileceği gibi düşme ve darbe gibi ani travmalar ile oluşabilmektedir. Bu durumda omuz sağlıklı şekilde hareket kabiliyeti gösteremez.
Omuz Problemleri Nelerdir?
Omuza alınan darbe, omuzu zorlamak, ters hareketlerde bulunmak gibi farklı sebeplerden omuz bölgesinde tıbbi sorunlar oluşabilmektedir. Hasarın oluştuğu bölgeye göre farklı rahatsızlık ya da hastalık oluşabilir. Omuz bölgesinde görülebilecek problemler şu şekilde sıralanabilir:
- Osteoartrit: Eklem aşınması sonucu kıkırdağın parçalanması ve kol hareketlerinde sürtünme ya da kol yerinden çıkıyormuş hissine sebep olan rahatsızlıktır.
- Romatoid Artrit: Pannus adı verilen bir yapı kıkırdağa yapışır ve burada enzim üretir. Bu enzimler kıkırdağı tahrip ederek eklemde kızarıklık, ısı artışı ve şişme meydana gelir. Romatoid artrit zaman içerisinde eklemi ve kemiği zedeleyen kronik bir hastalıktır.
- Rotator Yırtılması: Rotator manşet olarak adlandırılan kasların yırtılması sonucu eklemde hasar, güçsüzlük gibi sorunlar meydana gelebilir.
- Kırıklar: Darbe ve düşme gibi ani travma sonucu kemiğin kırılarak parçalanması durumudur.
- Kireçlenme: Omuz eklemleri ve kıkırdaklarında yumuşama ve tahribata sebep olan bir hastalıktır.
- Avasküler Nekroz: Kemiklere kan gitmediği için kemik yapısın ölmesi ve sonuç olarak parçalanması sorunudur.
Omuz Protezi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır ?
Omuz protezi genellikle kireçlenme ve romatoid artrit hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ayırca tümör ya da kırık durumlarda acil cerrahi olarak omuz protezi gerekli olabilir. Kireçlenme eklem ve kıkırdak yapılarından yumuşama sebep olarak tahribata sebep olur. Bu durumda deforme olan yapılar yeni protezler ile değiştirilir. Romatoid artrit ise kıkırdak dokularının kaybına neden olabilir. Bu durumda yine protez uygulanarak tedavi sağlanabilir.
Tümör ve kırık gibi acil cerrahi gerektirmeyen hastalık ve problemlerde önce konservatif tedavi adı verilen medikal ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Konservatif tedavi yöntemleri ile iyileşmeyen hastalık ve rahatsızlıklarda omuz protezi ameliyatı uygulanabilir.
Omuz Protezi Nasıl Uygulanır ?
Omuz protezi total ve kısmi olarak uygulanabilmektedir. Omuz protezi ameliyatları kısmi eklem değişimi, total eklem değişimi ve ters omuz protezi şeklinde üç farklı yol ile uygulanabilir.
Kısmi eklem protezi glenoid yani kürek kemiğinin sağlam olduğu ve kıkırdak yapısı ile yumuşak dokuların hasar gördüğü durumlarda uygulanır. Kısmi eklem protezinde sadece eklem başı değiştirilerek operasyon uygulanır. Total eklem değişimi ise glenoid ve humerusun baş kısmı eş zamanlı olarak yıprandığında uygulanır. Total eklem değişimi ile hem kemik başı hem de glenoid protez ile değiştirilir.
Ters omuz protezi, kireçlenme, felç ve tümör gibi durumlarda rotator manşet zedelenmesi sebebiyle uygulanan yöntemdir.
Omuz Protezi Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır ?
Omuz protezi ameliyatı sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken uygulamalar vardır. Öncelikle ameliyat sonrasında on günlük süreç boyunca omuz askısı kullanılmalıdır. Devam eden süreçte ise bir ay boyunca geceleri omuz askısı kullanılır. Bu süreçte hastanın omzunu çok iyi koruması gerekmektedir.
10.günden itibaren pasif kol hareketleri, 3.haftadan itibaren ise aktif kol hareketleri yapılır. İyileşme sürecinde fizik tedavi uzmanı tarafından hazırlanan egzersiz planı uygulanarak ağrıların azalması ve fonksiyonların iyileştirilmesi amaçlanır. Ameliyattan altı ay sonra iyileşme süreci tamamlanır.
Omuz Protezi Fiyatları
Omuz protezi hasar görmüş eklemin kısmen ya da tamamen yeni protezler ile değiştirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kireçlenme ve romatoid artrit hastalıklarının iyileşmediği durumlarda omuz protezi ameliyatı uygulanabilir. Kırık ve tümör oluşumu durumlarında acil cerrahi gereklilik olduğunda da omuz protezi tedavi yöntemi olarak kullanılır. Omuz protezi sonrası eklem fonksiyonların geri kazanılması beklenir. Ameliyattan sonra altı ay içerisinde tam iyileşme sağlanabilmektedir. Hasara göre omuz protezi ameliyatı farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Omuz protezi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.