Omuz Rotator Cuff Yırtıkları
Omuz rotator cuff yırtıkları, omuzda bulunan rotator cuff (manşet) kaslarının yaşlanmaya veya ani travmaya bağlı olarak zedelenmesi sonucu oluşan kas yırtılması sorunudur. Rotator manşet ya da rotator cuff olarak adlandırılan kaslar omuz kemiğini saran dörtlü kas grubudur. Bu kasların başlıca görevi omuz eklem fonksiyonlarının sağlıklı şekilde çalışmasıdır. Rotator cuff kasları supraspinatus, infraspinatus, teres minor, subscapularis şeklinde adlandırılmıştır.
Rotator cuff yırtılmaları yaşlanmaya bağlı kas güçsüzleşmesi sebebiyle veya gençlerde darbe alma, düşme gibi olaylar sonucu kas yaralanması ile görülebilir. Kas yırtılmasına bağlı olarak konservatif ve cerrahi yöntemler tedavi için kullanılabilmektedir. Omuz rotator cuff yırtıkları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
Omuzda Bulunan Rotator Cuff Nedir?
Rotator cuff yapısı humerusun (kol kemiğinin) topa benzeyen baş kısmını saran kas ve tendon karışımı yapıdır. Omuzda bulunan ve düz bir tabağa benzeyen kürek kemiğinden başlayarak humerusun baş kısmını sarmaktadır. Rotator cuff dört benzer işlevli kas ve tendonların birlikte çalıştığı bir yapıdır. Bu yapı işlevsel olarak omuz eklem hareketleri sırasında humerus kemiğinin sabit kalmasını sağlamaktadır. Rotator cuff kasları şu şekilde çalışır:
- Supraspinatus kolun yukarı hareketini başlatır,
- İnfraspinatus başlayan kol kaldırma hareketini devam ettirir,
- Teres minor kolun dışa hareketini ve kolu indirmeyi sağlar,
- Subscapularis ise kolun içe dönük hareketlerini sürdürür.
Sonuç olarak rotator cuff kasları kolun içe ve dışa yönelik hareketlerini yapmasını sağlayan ve omuz eklem ve kemiklerinin zarar görmesini engelleyen kas yapılarıdır.
Omuz Rotator Cuff Yırtıkları Nedir?
Rotator cuff kaslarının ani bir zorlama veya yaşlanmaya bağlı deformasyon sebebiyle genellikle kas kirişlerinde oluşan yırtıklar omuz rotator cuff yırtıkları olarak adlandırılır. Rotator cuff yırtıkları acı, ağrı ve hareket kabiliyetinde kısıtlılığa sebep olan bir sağlık sorunudur. Omuz rotator cuff yırtığı belirtileri :
- Omuzda özellikle geceleri şiddetlenen ağrı oluşması
- Omuz hareketlerinin kısıtlanması
- Kolu yukarı ve aşağı hareket ettirirken eklem sesleri oluşması
- Omuzda güçsüzlük hissi şeklinde kendini gösterebilir.
Omuz ve kol hareketlerinde kısıtlanma, ağrı ve acı gibi sorunlar hastaların günlük yaşantısında sorunlara yol açabilmektedir. Bu hastalar ağrı sebebiyle uykusuzluk problemi yaşarken diş fırçalamak ve kıyafet değişmek gibi gündelik aktiviteleri yapamaz hale gelirler. Ayrıca bu ağrılar genellikle omuzda ön ve yan bölgelerde başlarken ilerleyen süreçte dirseğe kadar ulaşabilmektedir.
Omuz Rotator Manşet Yırtıkları Neden Oluşur?
Rotator cuff kasları süreç içerisinde ve zorlamaya bağlı olarak deforme olduğu için yırtılma meydana gelebileceği gibi düşme, darbe veya aşırı yüklenme tarzı ani bir travma ile de rotator cuff yırtığı oluşabilir. Bu yırtıklar genel anlamda akut ve kronik olmak üzere iki başlıkta incelenir.
Akut rotator cuff yırtığı özellikle genç bireylerde ve sporcularda meydana gelen ani kas yırtılmasıdır. Bu kas yırtığı travma ile oluşabilir fakat bazı vakalarda tekrarlayıcı omuz hareketleri sebebiyle de yırtık görülebilmektedir. Tezgahtarlık veya ev işleri yaparken uzak mesafe veya yükseğe uzanmak sebebiyle yapılan hareketler rotator cuff yırtığına neden olabilir.
Kronik rotator cuff yırtığı ise zaman içerisinde tekrarlayan omuz eklemi hareketleri sebebiyle deforme olmuş kaslarda görülen kısmi yırtıklardır. Yaşlanmaya bağlı olarak kas yapısı zarar gördüğünde bu tarz yırtılmalar oluşabilmektedir. Kronik rotator cuff yırtığı özellikle supraspinatus tendonun kol kemiği ile omuzda bulunan düz yapılı akromion kemiği arasına sıkıştığında meydana gelir.
Rotator cuff yırtığı oluşumda risk oluşturan durumlar yaşlanma, anatomik anormallikler, travmatik yaralanma ve kolların tekrarlayan şekilde baş üstüne hareket ettirilmesi şeklinde sıralanabilir. Bu risk oluşturan durumların varlığında bireylerin kol hareketlerinde dikkatli olması gereklidir.
Rotator Cuff Yırtıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Hastanın omuz ağrılarının nasıl meydana geldiği, süreç ve hareket açıklığı hakkında bilgiler hekime aktarılır. Fiziki muayene sonrası rotator cuff yırtığı şüphesinde röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve omuz eklem ultrasonu (US) gibi yöntemler kullanılarak kesin tanı konulabilir.
Rotator Cuff Yırtıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Omuzda rotator cuff yırtığı teşhisi konulduktan sonra cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre planlanır. Cerrahi olmayan tedavi yönteminde amaç ağrıyı azaltmak, yırtığın ilerlemesini önlemek ve zaman içerisinde doku iyileşmesini sağlamaktır. Cerrahi tedavi yöntemi uygulanmadan önce konservatif tedavi adı verilen cerrahi olmayan yöntemler uygulanmalıdır.
Kısmi rotator cuff yırtıklarında cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Bu hastalarda egzersiz planı, ağrı kesici ilaç kullanımı, soğuk kompres gibi uygulamalar yapılır. İkinci etapta ise fizik tedavi ve kök hücre tedavisi uygulanabilir.
Tam kat rotator cuff yırtıklarında ise genellikle konservatif tedavi yöntemleri başarılı sonuçlanmayacağından cerrahi tedavi uygulanır. Omuz rotator manşet yırtığı ameliyatı genellikle artroskopik (kapalı) yöntem ile uygulanmaktadır. Bu ameliyat genel anestezi altında gerçekleşir. Omuza 1 cm genişliğinde küçük kesiler atılır ve bu kesiler üzerinden cerrahi aletler ile ucunda kamera olan cihaz yerleştirilir. Ameliyat sırasında kamera sayesinde yırtığın lokasyonu belirlenir. Sonrasında yırtık dikilerek onarılır.
Ameliyat sonrasında 6 haftaya kadar omuz askısı kullanılabilmektedir. Hastalar askı çıkarıldıktan sonra bir ay boyunca fizik tedaviye devam ederler. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise ortalama 6 ay kadar sürmektedir.
Omuz Rotator Cuff Yırtıkları Tedavisi Fiyatları
Rotator cuff kasları omuz hareketlerinin sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlayan dörtlü bir kas grubudur. Aşırı zorlama, travma, yaşlılık veya anatomik bozukluk sebebiyle bu kaslarda kısmi ve tam kat yırtıklar görülebilir. Rotator kas yırtıkları kısmi olduğu zaman cerrahi olmayan medikal ve fizik tedavi gibi yöntemler ile iyileştirilebilir. Diğer yandan tam kat yırtıklarda cerrahi tedavi uygulanır. Omuz rotator cuff yırtıkları tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.