Omuz Slap Lezyonu
Omuz SLAP Lezyonu, Superior Labrum Anterior Posterior kelimelerin baş harflerinden isim alan ve omuzdaki eklem yuvasını saran labrum yapısının hasar görmesi durumudur. Labrum glenoid kemiğinin etrafını saran ve eklem yapısının desteğini sağlayan yumuşak dokusudur. Biseps tendonu ise labrum kıkırdağına yapışık şekilde bulunarak eklem stabilitesini sağlar. Sonuç olarak slap eklemi koruyan bu kompleks yapıya, slap lezyonu ise biseps tendonun labruma yapıştığı yerden yırtılmasına denir.
Omuz slap lezyonu kol ile asılma, kol açıkken üzerine düşme, kol ile ağır cisim itme gibi sebeplerden meydana gelebilir. Ciddi omuz ağrısına ve hareketlerde kısıtlanmaya yol açan omuz slap lezyonu medikal yöntem, fizik tedavi, rehabilitasyon ve cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Omuz Slap lezyonu hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
SLAP Nedir ?
SLAP omuz eklem yapısında stabiliyeti ve eklem fonksiyonlarının sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayan kompleks bir yapıdır. Bu yapıda glenoid (kürek kemiği) çevresi labrum kıkırdağı tarafından sarılır. Biseps tendonu ise labruma yapışık şekilde bulunarak destek sağlar. Bu şekilde kol hareketleri yapılırken kol kemiğinin (humerusun) baş kısmı glenoid (yuva) içinde sabit tutulur.
SLAP Lezyonu Nedir ?
SLAP lezyonu kol ile asılma, kol üzerine düşme ve itme hareketleri gibi zorlayıcı travma sonucu ile oluşan biseps tendonunun labruma yapışık olduğu yerden yırtılmasıdır. SLAP lezyonu kendiliğinden iyileşmediği için kronik ağrı ve hareket zorlukları meydana gelir. 40 yaş üstü hastalarda omuz bölgesinde travma yaşanmadan SLAP lezyonu görülebilmektedir. Bu hastalarda tekrarlayan baş üstü kol hareketleri sebebiyle SLAP yapısı deforme olduğundan biseps tendonu yırtığı meydana gelmektedir.
SLAP Lezyonu Kimlerde Görülebilir ?
SLAP lezyonu özellikle baş üstü kol hareketlerini devamlı olarak yapan kişilerde meydana gelebilir. SLAP lezyonu görülme riski fazla olan bireyler:
- Voleybol, tenis, basketbol gibi spor dallarıyla meşgul olan amatör ya da profesyonel sporcular
- Kol ile zorlayıcı hareketler yapılması gereken iş dallarında çalışanlar
- 40 yaş üstü bireyler şeklinde sıralanabilir.
Omuz SLAP Lezyonu Neden Oluşur ?
Omuz SLAP lezyonları travmatik bir olay sonucu akut olarak veya sürekli baş üstü kol hareketlerinin yapılması nedeniyle kronik olarak gerçekleşebilir. Akut olarak meydana gelen SLAP lezyonlarında kol açık bir pozisyonda iken üzerine düşme, kol ile yüksek bir noktaya asılma ya da tutunma, köpek gezdirme gibi aktivitelerde dış faktör tarafından kolun çekilmesi gibi travmalar ile oluşur. Kronik omuz SLAP lezyonu ise voleybol, tenis gibi spor dalları ile uğraşan sporcular başta olmak üzere kol ile uzanma, asılma, kolu yukarı hareket ettirme aktivitelerin düzenli ve zorlayıcı şekilde yapılması sonucu oluşur. Ayrıca çoğu vakada başka omuz eklem ve kas rahatsızlıkları da SLAP lezyonu ile birlikte görülebilir.
Omuz SLAP Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?
Omuz SLAP lezyonu, özellikle omuzun ön kısmında kronik ağrı sebebiyle gelen hastalarda bazı testler ile teşhis edilebilir. Fiziki muayene ev MRI ile SLAP lezyonu büyük oranda teşhis edilebilir. SLAP lezyonu tanısında en kesin teşhis yöntemi artroskopik incelemedir. Ayrıca MRI ve artroskopik incelemeler sırasında SLAP lezyonu dışında bir sağlık problemi var ise onlar da teşhis edilir. Artroskopik inceleme yönteminde omuz bölgesine 1 cm çapında kesi atılır ve eklem içerisi gözlenebilecek kameralı cihaz yerleştirilir. Bu şekilde omuz içerisinden net görüntüler alınmaktadır.
Omuz SLAP Lezyonu Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Omuz SLAP lezyonu dört farklı tip şeklinde meydana gelebilir. Tedavi durumunda tiplere göre farklı yöntemler uygulanır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri sadece tip 1 vakalarında uygulanır çünkü bu durumda hafif bir yırtılma vardır. Konservatif tedavi yöntemleri olan ilaç kullanımı ve fizik tedavi kullanılır. Bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda da cerrahi operasyon gerekebilir.
Tip 2 ve 4 vakalarında biseps tendonu yapışma yerinden ayrılır, tip 3 vakasında ise kıkırdak halkada kopma meydana gelir. Bu vakalarda konservatif tedavi yöntemleri başarılı sonuçlanmaz.
Omuz SLAP Lezyonu Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
İleri derece SLAP lezyonlarında cerrahi uygulama ile tedavi gerçekleştirilir. Artroskopik yöntem denilen kapalı omuz ameliyatı tekniği kullanılmaktadır. Bu ameliyatta omuz bölgesinde 1 cm çapında 3 delik açılır. Bu delikler üzerinden kamerali cihaz ve cerrahi aletler yerleştirilir. Artroskopik ameliyat yönteminde ankor adı verilen ipli çapa vidalar ile tendon düğümlenir ve bu şekilde ile ayrılan tendon yapısı eski yerine sabitlenir.
Omuz SLAP Lezyonu Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Omuz SLAP lezyonu sonrasında iyileşme sürecinde bazı adımlar izlenmektedir. Öncelikle ilk altı hafta velpau bandajı ismi verilen omuz askılığı kullanılır. Bir aydan sonra ise basit egzersizler yapılır. Bandaj çıkarıldıktan sonra fizik tedavi uygulaması kademeli olarak devam etmektedir. Bu şekilde ortalama dört ile altı ay içerisinde tam iyileşme sağlanabilir.
Omuz SLAP Lezyonu Tedavisi Fiyatları
Omuz SLAP Lezyonu, labrum ve biseps tendonlarının oluşturduğu SLAP yapısında meydana gelen yırtılma veya zedelenmelerin oluşturduğu sağlık problemidir. Omuz SLAP lezyonu dört farklı tip şeklinde meydana gelebilir. Genel olarak asılma, zorlayıcı hareket, darbe gibi travma sonucu oluşan omuz SLAP lezyonları ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olur. Kronik meydana gelen SLAP lezyonları yaşlanma ve aşırı omuz eklemi kullanımı sonucu travma oluşmadan meydana gelebilir. Omuz SLAP lezyonlarında hafif derecede zedelenme olduğunda ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanır. İleri derecede oluşan omuz SLAP lezyonları ise artroskopik cerrahi ile tedavi edilmektedir. Omuz SLAP lezyonu tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.