Tekrarlayan Omuz Çıkığı
Tekrarlayan omuz çıkığı omuz eklemlerinin bütünlüğü bozularak gerçekleşen ilk omuz çıkığından sonra omuz çıkıklarının tekrarlaması durumudur. İlk omuz çıkığı oluştuktan sonra tekrarlama ihtimali erken yaşlarda %90 gibi bir orandır. Omuz çıkığı humerus, glenoid ve skapula eklemlerinin bütünlüğün bozulduğu durumdur. Omuz çıkığı ilk kez oluştuğunda ciddi bir travma ile meydana gelirken tekrarlayan omuz çıkığı daha basit sebeplerden gerçekleşebilir. Omuz çıkığı bir kez oluşunca bütünlüğü sağlayan yapılar zarar gördüğü için tekrar oluşma ihtimali yükselir. Tekrarlayan omuz çıkığı kireçlenme, eklem deformasyonu, kas, sinir ve tendonlarda kalıcı hasar gibi tıbbi sorunlara sebep olabilir. Tekrarlayan omuz çıkığı hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Bülent Çapar ile iletişime geçebilirsiniz.
Omuz Çıkığı Nedir?
Omuz çıkığı omuzun yana veya dışa doğru zorlanması sonucu eklem bütünlüğünün bozulduğu bir sağlık problemidir. Omuz düz bir tabağa benzeyen glenoid, kolu omuza bağlayan top şeklindeki humerus ve skapula eklemlerin bütünlüğünden oluşur. Bu eklemler kısa kaslar, bağlar ve eklem kapsülü tarafından örtülerek birbirine bağlı durumdadır. Omuz çıkığı kol ekleminin bu bütünlükten travma sebebiyle ayrılması sonucu oluşur. Bu travma:
- Spor yaralanması
- Zorlayıcı ve ters hareketler
- Omuz bölgesine alınan sert darbe gibi sebeplerden oluşabilmektedir.
Tekrarlayan omuz çıkığında ilk seferdeki ciddi travma görünmeyebilir ve ikinci çıkık daha basit bir sebep ile oluşabilmektedir. Omuz çıkığının tekrarlama oranı 20 yaş altı bireylerde yüzde doksan, 40 yaş ve üstünde ise daha düşüktür. Omuz çıkığının tekrarlaması uzun süreli sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Tekrarlayan Omuz Çıkığı (Bankart Lezyonu) Nedir?
Tekrarlayan öne omuz çıkığı diğer ismiyle bankart lezyonu, omuz eklem bütünlüğünün kolayca bozulması yani omuz çıkığının sıklıkla ve kolayca gerçekleşmesi durumudur. Tekrarlayan omuz çıkığı özellikle yirmi yaşından genç bireylerde görülmektedir. Bankart lezyonu omuz eklemlerini saran sert kıkırdak yapısı olan labrum yapısında hasar oluşması sonucu görülmektedir. Özellikle temaslı sporlarda futbol ve hokey gibi aktif olan genç bireylerde omuz çıkıklarının tekrarlaması olağandır. Tekrarlayan omuz çıkığı hastalarda kalıcı eklem hasarlarına sebebiyet verebilmektedir.
Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir?
Omuz çıkığı oluştuğunda en belirgin semptom şiddetli ağrı olsa da omuz çıkığı farklı belirtiler de gösterebilmektedir. Omuz bölgesinde oluşan ve görünür hale gelen şekil bozukluğu belirleyici bir semptomdur. Bunların dışında omuz hareketlerinin kısıtlanması, omuz bölgesinde morarma, kolda karıncalanma ve kaslarda güçsüzleşme gibi sorunlar da meydana gelebilir. Omuz çıkığı tanılarında hasta genellikle şiddetli ağrı, şekil bozukluğu ve hareket kabiliyetinde azalma gibi sebepler ile hekime başvurmuştur.
Omuz Çıkığı Tanısı Nasıl Konulur?
Tanı konulurken sadece semptomların görülmesi yeterli olmayabilir. Aşırı ağrı, hareket güçlüğü, şekil bozuklukları gibi semptomlar kırık gibi diğer ortopedik travmalarda da görülebilir. Bu sebeple teşhis yöntemi olarak röntgen işlemi istenir. Röntgen sayesinde çıkığın hangi yöne doğru olduğu ve çıkığa eşlik eden kırık olup olmadığı teşhis edilir. Ayrıca Manyetik Rezonans Görüntüleme adı verilen işlemle çıkığın omuz bölgesinde kas, bağ ve tendon gibi dokularda hasar varlığı kontrol edilir. Yumuşak dokularda oluşan hasar ve yaralanmalarda erken teşhis ve tedavi kalıcı hasarın önlenmesi için de önemlidir.
Omuz Çıkığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Omuz çıkığı teşhisi konulduktan sonra redüksiyon yöntemi ile belli omuza belli hareketler uygulanır. Omuz eklemlerine çıkığın durumuna göre manevralar uygulanarak çıkan eklem yerine yerleştirilir. Daha sonra MR görüntülemesi ile redüksiyon işleminin başarısı kontrol edilir. Diğer yandan bazı vakalarda omuz çıkığına kas, tendon, bağ yaralanmaları ve kırıklar eşlik edebilir. Bu durumlarda cerrahi operasyon ile tedavi sağlanmaktadır.
Redüksiyon yönteminden sonra iyileşme sürecinin başarılı olması için omuz bandajı, omuz çıkığı ateli veya omuzluk kullanılarak omuz hareketleri kısıtlanır. Bu aparatlar çıkarıldıktan sonra bir süre hareketsiz kalan omuz bölgesinin güçlendirilmesi için fizik tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bu süreçte fizik tedavi uzmanı hastaya uygun bir egzersiz planı oluşturur ve ağrı kesici ile kas gevşetici reçetelendirebilir.
Omuz çıkığında nadir de olsa cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Özellikle tekrarlayan omuz çıkıklarında, genç hastalarda, aktif sporcu veya ağır işlerde çalışanlarda ameliyat ile tedavi yöntemi tercih edilir. Omuz çıkığı ameliyatı kapalı veya açık yöntem ile gerçekleşebilir.
Artroskopik (Kapalı) Omuz Çıkığı Ameliyatı Nedir ?
Artroskopik omuz çıkığı ameliyatı küçük kesikler atılarak uygulanan omuz çıkığı tedavisinde ve çevresindeki yumuşak doku hasarlarının onarılmasında kullanılan bir yöntemdir. Kapalı omuz çıkığı ameliyatı iyileşme sürecinin kısa ve daha konforlu olması sebebiyle açık ameliyata göre daha sık kullanılır.
Artroskopik ameliyatlarda omuz bölgesinde küçük kesiler atılır ve bu kesiler üzerinden ucunda ışıklı kamera bulunan cihazlar ve cerrahi aletler yerleştirilir. Yumuşak dokulardaki hasarlar görüntüleme sayesinde onarılır. Ayrıca eklem kapsülündeki güçsüzlük veya gevşeklik de kapalı yöntemle onarılarak tekrarlayan omuz çıkığı tedavi edilebilmektedir.
Glenoid kaybı sebebiyle oluşan tekrarlayan omuz çıkıklarında açık ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Glenoid kaybının onarılması için başka bir bölgeden alınan kemik parçası omuza yerleştirilir.
Tekrarlayan Omuz Çıkığı Tedavisi Fiyatları
Tekrarlayan omuz çıkığı, omuz bölgesinde bulunan kemiklerin bütünlüğünün birden fazla kez bozulması sonucunda oluşan sağlık sorunudur. Tekrarlayan omuz çıkığında eklem kapsülü ve diğer yumuşak dokularda hasar meydana geldiğinden eklem bütünlüğünün bozulması kolaylaşır. Omuz çıkığı tedavisinde redüksiyon hareketleri uygulanırken tekrarlayan omuz çıkığı tedavisi ameliyat gerektirebilir. Yapılan omuz ameliyatı ile eklem çevresinde oluşan hasarlar onarılır ve omuz çıkığının tekrar oluşmaması amaçlanır. Tekrarlayan omuz çıkığı tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.