Tetik Parmak
Tetik parmak, parmakların birden kasılması, kilitli kalması ve ağrıması durumudur. Parmak eklemlerinde gerçekleşen bu kasılma ve kilitlenmeler, ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olur. Hastanın durumuna göre, ameliyat yoluyla veya cerrahi müdahale olmadan tedavi edilmesi mümkündür.
Yazımızın devamında tetik parmak ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Tetik parmak tedavisi ve fiyatlarıyla ilgili daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilir, Op. Dr. Bülent Çapar’dan randevu alabilirsiniz.
Tetik Parmak Nedir?
Tenosinovit Stenosing başka bir deyişle tetik parmak, hareket ederken el parmaklarının kasılması veya kilitlenmesi durumunu ifade eder. Kasılan veya kilitlenen parmakları düzeltmek bir hayli zordur ve fazlasıyla ağrıya sebep olur.
Tendonlar üzerinde oluşan nodüller, şişliğe ve ağrıya neden olur ve hareket kısıtlılığı oluşturur. Avucun iç kısmını ve parmak köklerini zorlayan meslek guruplarında görülme riski yüksektir.
Tetik Parmak Neden Olur?
El;tendonlar, pulley ve eklemlerin işbirliği ile hareket eder. Bu bölümlerden birinde yaşanan işlem bozukluğu, bütün el hareketlerini etkiler. Tetik parmak bu bölümlerin herhangi birinde yaşanan bozulma sonucunda oluşur.
Tendonlar, kasları ve kemiklerarasındaki bağlantı sağlayan dokulardır. Sert bir dokuya sahip olan tendonlar, bir çeşit bant görevi görmektedir. Bu bantlar kolların ve eklemlerin hareket etmesini (özellikle bükme) ve hareket bittikten sonra eski haline gelmesini sağlar. Pulley, tendonları kemiklere sararak sabitleyen halka biçimindeki yapılardır. Tendonlar, bu sistem içerisinde kaymasını sağlayan sinoviyum sıvısı ile hareket eder. Sinoviyum sıvısı, tendonların eklem bölgesinde kayabilmesi için yağlanmasını sağlayan maddedir.
Tendon kılıflarının uzun süre deforme olması, hareketi engelleyen skarlaşmaya ve kalınlaşmaya yol açar. Tendonlarda meydana gelen bu durum, tendon iltihabına neden olur. İltihaplı tendonlar, işlevini yerine getiremediği için de tetik parmak oluşur. Tetik parmağın olmasının nedeni, tendonu zorlayan hareketin sürekli ve zorlayıcı şekilde tekrar etmesidir. Bu durumun sık kullanılan elde oluştuğu bilinmekte ve genel olarak sağ elde meydana geldiği görülmektedir.
Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?
Tetik parmak, zorlamaya maruz kalan herhangi bir parmakta veya bütün parmaklarda oluşabilir. Kullanıma bağlı olarak her iki elde de görülebilir. Tetik parmak öyküsü olan hastalarda genel olarak aynı belirtiler ve şikayetler gözlemlenir. Tetik parmak belirtileri şunlardır:
- Parmak köklerine baskı uygulandığında gerginlik ve rahatsızlık hissedilmesi,
- Elin uzun süre hareketsiz kalması (özellikle sabah uyanıldığında) sonucu parmaklarda sertlik olması,
- Parmak hareket ederken açılma sırasında “klik” sesi çıkması,
- Parmakların düz veya bükülü haldeyken kilitli şekilde kalması,
- Kilitli kalan parmakların zor veya ağrılı şekilde açılması ya da açılmaması,
- Hareket ettirmede zorlanılan parmakların ya da parmağın bulunduğu bölgede avuç içinde hassasiyet, nodül (şişlik) görülmesidir.
Tetik parmak ile ilgili detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilir, Op. Dr. Bülent ÇAPAR’dan randevu alabilirsiniz.
Tetik Parmak Daha Çok Kimlerde Görülür?
Tetik parmak oluşumunda birçok faktör etkili olmaktadır. Bu durumun oluşma riskini arttıran faktörler ise şu şekildedir.
- Yaşa bağlı olarak 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde daha sık rastlanır.
- Kadınlarda görülme olasılığı erkeklerden daha fazladır.
- Şeker (diyabet), gut, iltihaplı eklem romatizması olan hastalarda görülme riski artar.
- Özellikle tarım ve sanayi işçileri, hızlı klavye kullananlar, müzisyenler gibi el hareketlerinin zorlayıcı ve sürekli olduğu meslek kollarında görülme olasılığı yüksektir.
- Ele veya avucun iç kısmına darbe alan kişilerde görülme olasılığı yüksektir.
Tetik Parmak Teşhisi Nasıl Konur?
Tetik parmak doktorun hastayı muayene etmesi sırasında teşhis edilmektedir. Doktor, hastanın öyküsünü dinleyerek fiziki muayene eder. Bu esnada ele gelen nodüllerin tespit edilmesi ve parmak hareketlerinde gözlemlenen takılmalar göz önünde bulundurularak tetik parmak tanısı konur. Bu teşhis konulurken, herhangi bir laboratuvar testi veya ultrasonografik görüntüleme kullanılmaz.
Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tetik parmak tedavisinin nihai amacı, tendonlardaki aksaklıkların giderilerek parmakların kısıtlama olmadan hareket edebilmesini sağlamaktadır. Hastanın öyküsüne ve konulan teşhise bağlı olarak, ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki tür tedavi yöntemi uygulanır.
Cerrahi müdahale yapılmadan önce, genel olarak ameliyatsız tedavi yöntemine başvurulur. Bu tedavi sonucuna bakarak, gerekli görüldüğü taktirde, hasta ameliyat ile tedavi edilir.
Ameliyatsız Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Parmaklardaki hareket kısıtlılığının ileri seviyede olmadığı durumlarda ameliyatsız tedavi uygulanır. Bu tedavide ilk olarak, eli ve parmakları zorlayan durumlar tespit edilir. Cerrahi müdahale olmadan uygulanan bu tedavi yönteminde, parmakları zorlayıcı hareketlerin asgari düzeyde tekrarlanması, tedavinin seyri için büyük önem taşır. Bununla beraber doktorun önereceği parmak egzersizleri de faydalı olmaktadır. Atel kullanılması ve ilaç tedavisi de ameliyatsız yöntemin uygulanmasında fayda sağlar.
Ameliyatlı Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tetik parmak tedavisinde cerrahi yola başvurulduğunda, açık cerrahi ve perkütan serbest bırakma cerrahisi olmak üzere iki tür ameliyat yapılır.
Her iki ameliyat da lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Ortalama 20 dakika kadar süren ameliyat sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir. Yara bakımı dışında hasta günlük hayatına geri döner.
Açık Cerrahi Ameliyatı Nedir?
Açık cerrahi ameliyatında, tetik parmağı tedavi etmek için avuç içinde küçük bir kesi yapılır. Daha sonra, tendona hareket alanı sağlamak için baskılanan tendon kılıfı kesilir. İşlem bittikten sonra açılan kesi yeri, hekim tarafından dikilir.
Perkütan Serbest Bırakma Cerrahisi Nedir?
Hekim tarafından, lokal anestezi uygulanarak, kesi oluşturmadan, çok keskin bir iğne ile tetik parmağın olduğu bölgeye girilir. Daha sonra, açık cerrahi ameliyatında olduğu gibi baskılanan tendona hareket alanı açılır. Bu ameliyat sonrasında ameliyat izi kalmaz. Sağlıklı tendonlara zarar verme olasılığı olduğu için daha az tercih edilmektedir.
Tetik Parmak Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Ameliyatın üç gün öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar ve vitaminler bırakılmalı,
- C, D, E, K, Ginseng, Co-Enzim Q10 bileşenleri bulunan takviyeler aynı şekilde bırakılmalıdır.
- Ameliyat zamanına yakın, tütün ürünleri ve alkol azaltılmalıdır.
Tetik Parmak Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Perkütan serbest bırakma ameliyatı sonrasında yapılan pansuman, hekimin belirttiği sürede yenilenmelidir.
- Ameliyat sonrası uyuşukluk ve tetiklerin azaltılması için enjeksiyon bölgesine buz kompleksi uygulanabilir.
- Doktorun vereceği egzersizlere kısa sürede başlanması, ameliyat sonrası yapışmaları önlemek için faydalı olacaktır.
- Dikişler alındıktan sonra, çok zorlamamak kaydıyla spora başlanabilir.
- Parmakların hareketini hızlandırmak için doktorun önerisiyle, fizik tedavi veya lenf drenajı fayda sağlayabilir.
- Ameliyat bölgesinde oluşan sertliklerin giderilmesi için hastalara, o bölgeye masaj yapmaları önerilir.
Tetik Parmak Tedavisi Fiyatları
Tetik parmak tedavisi, hastaların medikal durumuna göre planlanan bir süreçtir. Bu nedenle tedavi ücretleri değişiklik gösterebilir. Tetik parmak tedavisi fiyatlarını öğrenmek ve daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir, Op. Dr. Bülent Çapar’dan randevu alabilirsiniz.